Cela kuća za jedan dan; Foto: Mighty Buildings
Građevinarstvo

Cela kuća od poda do krova napravljena za 24 časa

Gde god ne postoji dovoljna količina radnika u građevinskom sektoru, ovakav vid gradnje kuća nudi rešenje.

Startap kompanija Mighty Buildings razvila je tehnologiju štampanja malih kuća, kako kažu automatizacijom većeg broja procesa gradnje, te je na taj način omogućeno formiranje domova po pristupačnijim cenama. Naime, u poređenju sa cenom prosečne kuće iste dimenzije u Kaliforniji, ovi domovi koštaju 45% manje. Takođe, ove 3D štampane kuće jeftinije su i od ostalih kuća fabričke gradnje.

Da bi pokazali koliko je efikasno njihovo rešenje, u kalifornijskom gradu Oukland izgrađen je prototip kuće za samo jedan dan pomoću 3D štampača visine 6 metara.

Ne pokušavamo da smanjimo potrebu za radnom snagom, već se trudimo da rešimo taj problem.

Naravno, Mighty Buildings nije prva kompanija koja se bavi 3D izgradnjom, ali njena prednost u odnosu na većinu ostalih je što može da izvede sve konstruktivne elemente uključujući podove, zidove i krov. Proces automatizuje 80% ukupnog procesa izgradnje, dok se ostali elementi poput stolarije, vodovodnih i električnih instalacija izvode naknadno na licu mesta, piše Fast Company.

Ovakav sistem gradnje posebno je koristan u Kaliforniji gde je izgradnja veoma skupa a dodatni je problem što ne postoji dovoljna količina radnika u građevinskoj industriji.

„Mi ne pokušavamo da smanjimo potrebu za radnom snagom, već se trudimo da se pozabavimo činjenicom da imamo manjak radnika, posebno onih kvalifikovanih u građevinskom sektoru. Ono što nam je krajnji cilj je da posao napravimo lakšim i bržim i da se poveća proizvodnja, kako bi proizveli što više kuća i učinili ih pristupačnijim.“, objasnio je Sam Ruben, direktor održivosti u Mighty Buildings.

Izveštaj instituta McKinsey iz 2016. godine podržava ovo stanovište, jer je procenjeno da bi u Kaliforniji trebalo da se izgradi 3,5 miliona kuća do 2025. godine, kako bi se zadovoljila potražnja i smanjili troškovi zakupa i cena nekretnina.

Strateški locirane fabrike

Iako je moguće kuće štampati i na licu mesta, iz kompanije objašnjavaju da je efikasnije raditi unutar fabrike, jer je onda izgradnja moguća tokom cele godine. Ovaj postupak gradnje zahteva manju površinu proizvodne sale nego ostale montažne kuće, te kompanija ima plan da u budućnosti formira više manjih fabrika koje su locirane strateški.

Primenom sintetičkih materijala dolazi se do veoma održivog procesa gradnje jer nema otpada.

Materijal koji se koristi za izgradnju kuća je sintetički i lagani a ujedno čvrst materijal, koji u reakciji sa svetlošću očvrsne ali je i dovoljno čvrst tokom izgradnje, tako da može da izdrži svoju težinu prilikom formiranja horizontalnih površina, kao što je krov.

Primena ovakvog materijala, koji je ujedno i jedini materijal koji se koristi pri 3D štampi, izuzetno je održiv proces jer nema otpada, a ujedno je moguće i stvaranje monolitnih opni koje čine kuću dodatno energetski efikasnom.

Kompanija Mighty Buildings pravi kuće u različitim veličinama, tako da se u ponudi nalaze garsonjere od 32 kvadrata, ali i dvosobne i trosobne prostranije kuće. Važno je napomenuti da prve kuće koje je kompanija proizvela nisu u potpunosti 3d štampane, odnosno krov nije izveden na ovaj način, ali plan je da i ovaj konstruktivni element bude izveden na isti način počev od sledeće godine.

Planovi Mighty Buildings su da u budućnosti koriste isti postupak i za izgradnju spratnih i višeporodičnih kuća, a kompanija za sada radi na materijalu koji bi bio ojačan vlaknima i imao strukturalne osobine nalik čeliku.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *