Vizualizacija: Denis Guchev
Izvođenje

Celo selo u obliku suncokreta izvodi se ukrug pomoću 3D štampača

U središtu sela biće postavljena mašina koja će odjednom sagraditi 19 radijalno postavljenih domova.  

Projekat nazvan Sunflower, rezultat je multidisciplinarne saradnje između ateljea Valentino Gareri, Steve Lastroa i Delosa, koji su imali zajednički cilj stvaranja humanijeg života u zajednicama, uz korišćenje benefita dostupnih tehnologija, piše Designboom.

Vizualizacija: Denis Guchev

Štampač će biti postavljen u centralnom delu lokacije i ukrug će štampati nove domove.

Oni su prilikom prostorne organizacije bili inspirisani oblikom suncokreta pa su kuće zajedno sa pripadajućim parcelama radijalno raspoređene oko centralnog komunalnog područja.

Ideja je da se proces izgradnje prizemnih kuća izvodi metodom 3d štampe, tako što će štampač biti postavljen u centralnom delu lokacije i ukrug štampati nove domove, zahvaljujući pokretnoj bazi na koju će biti postavljen. Na ovaj način smanjena je potrebna količina radne površine tokom gradnje, te je i zbog toga projekat dodatno održiviji.

Kao rezultat dobiće se 19 radijalno postavljenih kuća, a nakon završenog procesa gradnje centralni deo lokacije postaće srce zajednice budućeg sela.

Okretanje ka Suncu

Takođe, kako što se suncokreti okreću prema Suncu, tako su i fotonaponski krovovi kuća nagnuti pod određenim uglovima kako bi zajedno što efikasnije koristili sunčevu energiju.

Fotonaponski paneli prikupljaće energiju za podno grejanje, klimatizaciju i napajanje električnih automobila.

Svaka kuća je dizajnirana tako da bude ekološki efikasna, te se zahvaljujući fotonaponskim krovovima, energija prikuplja i koristi za podno grejanje, klimatizaciju i napajanje električnih automobila. Osim toga, predviđeni nagib krova pomoći će prikupljanje kišnice, koja će se zatim koristiti u toaletima i za navodnjavanje bašti.

Vizualizacija: Denis Guchev

Održive mašine za stanovanje

Projekat Sunflower je osmišljen kao sistem energetski samodovoljnih kuća, uronjenih u prirodu i potpuno otvorene prema njoj, funkcionišući kao održive „mašine za stanovanje“ čija je konačna forma rezultat naučnih kriterijuma koji imaju za cilj uštedu ili proizvodnju energije.

Vizualizacija: Denis Guchev

Holistički pristup

Svaki dom biće opremljen i sistemom Darwin home wellness intelligence kompanije Delos, koji predstavlja prvu svetsku holističku kućnu platformu, koja je dizajnirana da poboljša zdravlje i blagostanje ljudi prečišćavanjem vazduha, filtriranjem vode i uspostavljanjem osvetljenja u kući koje imitira prirodnu dnevnu svetlost.

 

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

  1. Iva

    Ljudi, benefit nije rec na jeziku zemlje u kojoj ste novinari. Srpski jezik ima reč sa istim značenjem..

    1. Igor Conić

      U pitanju je anglolatinizam koji se ušao u vokabular kao i mnoge druge strane reči.

Оставите одговор

Obavezna polja *