Foto: Adrià Goula
Izdvojeno, Svetski projekti

Četvoro drugara zajedno podigli zgradu s dinamičnom fasadom

Prijatelji su se odlučili na gotovo zajednički život, ali gde svako ima svoju izdvojenu stambenu jedinicu sa zajedničkim dvorištem i bazenom na krovu.

Stambeno zadrugarstvo praktičan je način za rešavanje stambenog pitanja. Građani se udružuju u finansiranju i izgradnji stanova koji mogu biti od 30 pa do 50 posto jeftiniji od standardne tržišne vrednosti… ukoliko su spremni za zasuču rukave.

Jedan takav primer stiže nam iz Barselone.

Na parceli od svega 6 sa 30 metara, nikla je zgrada od 913 kvadrata za četiri porodice.

Četvoro prijatelja, predvođeni arhitektom Thomasom Lussijem kao inicijatorom projekta, odlučili su da za sebe izgrade malu stambenu zgradu te je prvi korak bio odabir lokacije. U četvrti Poblenou, pronašli su usku parcelu, svega 6 sa 30 metara, koja je tražila hrabro arhitektonsko rešenje. U tome im je lokalna arhitektica Lola Domenech, koja je oblikovala zgradu od 913 kvadrata spram potrebe četiri porodice.

Prizemlje objekta organizovano je kao arhitektonski biro, dok su na ostalim nivoima stanovi površine 80 kvadrata, dvostrano orijentisani, sa jedne strane ka dvorištu a sa druge ka ulici, te je na ovaj način omogućena poprečna ventilacija, piše ArchDaily.

Kompozicija objekta

Dnevni boravci, kuhinje i trpezarije stanova smešteni su u zadnjem delu objekta, te ovi prostori imaju direktan kontakt sa dvorištem.

Presek

Dvorište i bazen

Dvorište u prizemlju, kao i bazen na krovu su osmišljeni kao zajednički prostori za relaksaciju i druženje.

Klizne šalukatre omogućava kontrolu prodora sunčeve svetlosti u unutrašnjost, i pružaju dinamičnost fasade.

Sistem drvenih prilagodljivih roletni, inspirisan tradicionalnim kliznim šaluktrama koje su karakteristične za ovaj grad, omogućava se kontrolisanje prodora sunčeve svetlosti u unutrašnjost, kao i dinamika fasade.

Ventilisana fasada

Bočna, duža strana objekta koja nosi i zajedničko stepenište objekta, formirana je primenom vetrene fasade od keramičkih pločica slaganih u pravougaonu rešetku, koja omogućava prirodnu i stalnu ventilaciju, dok istovremeno generiše različite intenzitete prirodne svetlosti u pristupnim zonama.

Kombinacijom materijala poput drveta, keramike i maltera, zgrada je dobila željenu teksturu i toplu ambijentalnost.

Svi stanovi imaju podno grejanje, kao i integrisanu klimu koja se napaja iz sistema obnovljive, aerotermalne energije.

Objekat koji je okarakterisan A energetskom klasifikacijom izgrađen je u skladu sa pasivnim kriterijumima projektovanja, kako bi se poboljšala energetska efikasnost i smanjila potrošnja energije.

Imajući ovo u vidu fasadni zidovi imaju izolaciju od 10 centimetara, dok je na krovu debljine 12 centimetara. Svi stanovi imaju sistem podnog grejanja i ventilacije, kao i integrisanu klimu koja se napaja iz sistema obnovljive, aerotermalne energije.

Topli industrijski enterijeri

U enterijeru objekta uspostavljena je ravnoteža među primenjenim materijalima, poput betona, sirovih drvenih elemenata i cementnog maltera u boji antracita, što je rezultovalo senzualnom i opuštenom atmosferom životnog prostora.

Grafički prilozi

Faktografija

  • arhitektura: Lola Domènech, Lussi + Partner AG
  • površina: 913 m²
  • godina: 2019
  • fotografija: Adrià Goula

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

3 komentara

  1. arhitekta

    kakav projekat
    kakva organizacija
    pa, ovo je genijalno

  2. miki

    to je to! jednostavno i potpuno genijalno!

  3. Zoran

    …ok ok, fino je ovo, ALI, velicina spavace sobe je abnormalno velika (koliko je tu praznog prostoraIII) u odnosu na dnevni deo sa kuhinjom. Besmisleno

Ostavite odgovor na Zoran Odustani od odgovora

Obavezna polja *