Pogled iz vazduha na budući kompleks; foto: www.metar.rs i www.martarchitecture.com
Domaći i regionalni projekti

Ovako će izgledati Ekološki centar u Deliblatskoj peščari

Kompleks će sadržati smeštajne jedinice projektovane kao tipske zemunice i sojenice, otvoreni i zatvoreni bazen, kao i restoran sa 50 mesta za sedenje.

Arhitektonski studio Metar i MART Architecture iz Beograda autori su konceptualnog rešenja – masterplana budućeg Ekološkog centra na lokaciji Duli bara u Opštini Bela Crkva.

Njihov klijent, koji je već dugo vlasnik zemljišta površine 2,9 hektara, tražio je viziju projekta koji će svojim sadržajem da obezbedi sve aspekte savremenog resorta kao što su odmor, rekreacija, rad i edukacija, ali tako da projekat za lokaciju, koja je deo zaštićene zone prirode, pokrene kroz participativni proces lokalne zajednice, nadležnih institucija, nevladinog sektora i evropskih fondova kao i privatnih suinvestitora.

Koncept koji su razvili beogradski arhitekti temu održivosti posmatra na više nivoa – stalno korišćenje (sharing & rent umesto konvencionalnog vlasništva), korišćenje što više ekoloških materijala i načina gradnje, korišćenje obnovljivih izvora energije, kao i podrška lokalnoj zajednici kroz programe rekreacije i edukacije usmerene ka ekologiji.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Koncept temu održivosti posmatra na više nivoa; foto: www.metar.rs i www.martarchitecture.com

Izuzetna važnost pozicije kompleksa

Lokacija budućeg centra nalazi se u neposrednoj blizini mesta Kajtasovo, a obuhvata deo vodene površine Duli bare, odnosno, na njenoj je obali. Do lokacije se dolazi putem Kovin – Bela Crkva i u neposrednoj je blizini mosta preko kanala DTD, kao i samog kanala DTD i Labudovnog okna – dela proširenja Dunava.

Kako navode autori projekta, sama pozicija kompleksa je od izuzetne važnosti za njegovo buduće funkcionisanje, a ta važnost se ogleda u tome što se nalazi na udaljenosti od nekoliko stotina metara od lokacija koje su od velike važnosti kada se govori o prirodnim i kulturnim bogatstvima ovog dela Banata.

S obzirom na blizinu i količinu različitih vodenih površina, lokacija Ekološkog centra je idealna za svaki vid rekreacije na vodi.

Počevši od Specijalnog rezervata prirode Deliblatska peščara, kanala DTD, Dunava, ušća reke Nere u Dunav koje je stanište ogromnog broja ptica, Zagajičkih brda kao trenutno izuzetno posećenog lokaliteta, Belocrkvanskih jezera pa do Ramske, a malo dalje nizvodno Dunavom i Golubačke tvrđave.

Jedna od interesantnih i malo poznatih činjenica o ovom delu Banata jeste i to da je Labudovo okno, koje se nalazi na 200 metara od lokacije Ekološkog centra, mesto sa najboljim uslovima za windsurf i kitesurf u Srbiji i jedno od boljih u regionu.

S obzirom na blizinu i količinu različitih vodenih površina, lokacija Ekološkog centra je idealna za svaki vid rekreacije na vodi.

Idealna lokacija za rekreaciju na vodi; foto: www.metar.rs i www.martarchitecture.com

Organizacija u okviru kompleksa

Kretanje se vrši linearno duž pravca pružanja kompleksa, komunikacijama koje su manje ili više javnog ili privatnog karaktera.

Tako je primarna komunikacija potpuno javna, sekundarna služi za kretanje korisnika centra, dok je tercijarna, odnosno drvene ponte, predviđena za korisnike smeštajnih kapaciteta na samoj obali bare.

Konceptom je predviđena podela prema karakteru i funkciji dela kompleksa, na javniju i privatniju zonu.

Javnija zona kompleksa obuhvatala bi objekte zatvorenog i otvorenog bazena, restorana, objekat u funkciji recepcije i prostora edukacije, vidikovca i parkinga za posetioce sa 35 mesta za parkiranje.

Konceptom je predviđena podela kompleksa na javniju i privatniju zonu; foto: www.metar.rs i www.martarchitecture.com

Zonu većeg stepena privatnosti čine smeštajne jedinice projektovane kao tipske zemunice i sojenice.

Postojeći objekat vikendice se rekonstruiše u objekat koji će korisnicima pružati usluge recepcije, za potrebe administracije centra ali i najvažniji deo – salu za predavanje za potrebe edukacije o ekologiji, kao i krovnu multifunkcionalnu terasu preko koje se može pristupiti  vidikovcu.

U okviru javnog dela kompleksa predviđen je zatvoreni poluolimpijski bazen dimenzija 12,5 x 25 m sa svim pratećim sadržajima, kao i otvoreni bazen dimenzija 12,5 x 18 m. U zoni između otvorenog i zatvorenog bazena, predviđen je restoran sa  50 mesta za sedenje.

Otvoreni bazen dimenzija je 12,5 x 18 metara; foto: www.metar.rs i www.martarchitecture.com

Komfor po pitanju prostora, svetla i vazduha

Zonu sa većeg stepena privatnosti  čine smeštajne jedinice projektovane kao tipske zemunice i sojenice.

Kako za Gradnja.rs navode arhitekti, smeštajni kapaciteti su projektovani tako da korisnicima pruže sve pozitivne tekovine savremenog života, ali u okruženju u kom se ne nalaze svakodnevno – prirodi, odnosno da imaju komfor po pitanju prostora, svetla i vazduha.

Kao mesto za gradnju zemunica predviđen je prirodni pad terena čiji nagib to dozvoljava. Samim tim dobili bi se zeleni krovovi kao mesta za različite aktivnosti na otvorenom.

Osnovna ideja gradnje zemunica jeste da koliku površinu objekat zemunice zauzima svojim gabaritom, toliko se prirodi vraća kroz zeleni krov koji samoj kući daje povoljna termička svojstva.

Sojenice su kao tip objekata izabrane za deo smeštajnih kapaciteta iz razloga potrebe da se korisnici dovedu u neposredan kontakt sa vodenom površinom koja je deo lokacije.

Zeleni krov kući daje povoljna termička svojstva; foto: www.metar.rs i www.martarchitecture.com

Konceptualno rešenje podrazumeva da se pri daljoj razradi projekta teži minimalnom karbonskom otisku.

Orijentacija smeštajnih jednica kompleksa je severna, što je omogućilo korišćenje velikih staklenih površina prema vodenom ogledalu bare bez toplotnih dobitaka.

Orijentacija  javnih sadržaja, bazena i restorana, takođe je severna i prati topografiju lokacije u koju je ugrađena, a sve površine ka jugu pokrivene su zelenim krovovima koji krupne sadržaje integrišu u prirodni teren, a što ujedno poboljšava energetsku efikasnost objekata.

Konceptualno rešenje podrazumeva da se pri daljoj razradi projekta teži minimalnom karbonskom otisku, te da se gradi vodeći se principima pasivnih kuća kroz primenu lokalnih materijala, opeke i drveta, kao i prirodnih izolacionih materijala kao što su slama, blato i trska.

Plutajuća solarna farma; foto: www.metar.rs i www.martarchitecture.com

Korišćenje obnovljivih izvora energije

Konceptualnim rešenjem predviđeno je korišćenje drveta kao ekološkog i obnovljivog  materijala za gradnju sojenica, kao i fasadne obloge zemunica .

U narednim fazama projekta, navode autori, neophodno je razraditi načine eksploatacije samog kompleksa kroz predloženo korišćenje obnovljivih izvora energije – sunca (plutajuća solarna farma) i vetra (korišćenjem mikroturbina – ova lokacija je jedno on najvetrovitijih mesta u Srbiji), kao i tretman i korišćenja vodenih resursa na ekološki odgovoran način.

Foto-galerija

Pogled iz vazduha na budući kompleks; foto: www.metar.rs i www.martarchitecture.com
Pogled iz vazduha na budući kompleks; foto: www.metar.rs i www.martarchitecture.com

Grafički prilozi

Faktografija

  • Naziv objekta: Duli bara – Ekološki centar
  • Mesto: Kajtasovo – Deliblatska peščara, Opština Bela Crkva
  • Investitor: Miodrag de Deo Mihailović
  • Autori projekta: Arhitektonski studio Metar i MART Architecture – Nikola Stevanović, Nemanja Kordić, Ema Stojković-Jerinić, Đorđe Mitrović
  • Godina projektovanja: 2021.
  • Površina: 2,9 Ha

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

  1. miki

    sjajno!!

  2. KMA

    Meni je ovo odlicno. Kolege su jako dobro odgovorile na vemo slozen zadatak. Bravo!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *