Urbanizam

Hag pretvara saobraćajnice u vodene kanale

Obnovljeni kanali trebalo bi da ožive istorijski deo centra grada i da poboljšaju grad ne samo u ekonomskom i infrastrukturalnom smislu, već i na polju održivosti.

Kanali u Hagu, baš kao i mnogim drugim holandskim gradovima, zatrpani su krajem 19. veka zbog kolere i neprijatnih mirisa jer su praktično služili kao otvorena kanalizacija. Odlukom vlasti i novih urbanističkih vizija, u periodu između 1910. i 1970. godine mnogi od tih zatrpanih kanala su potpuno porušeni kako bi se izgradila nova infrastruktura i saobraćajnice za motorna vozila.

Međutim, sada stiže vest da će Hag ponovo moći čamcima! Naime, proslavljena arhitektonska firma MVRDV i lokalne organizacije su zajedničkim snagama osmislile predlog za potpunu obnovu kanala u Hagu.

Postojeće stanje i novo rešenje:

Kanali u Hagu zatrpani su krajem 19. veka zbog širenja kolere, a u 20. veku su pretvoreni u saobraćajnice.

Inicijativom lokalne zajednice, angažovana je lokalna ali svetski poznata arhitektonska kompanija MVRDV kako bi im oni pomogli u njihovim nastojanjima da povrate ove izgubljene prostore.

„Širom sveta, četvrti nalik istorijskom centru grada Haga čine okosnicu turizma i pružaju gradski identitet, ali u Hagu ovo drevno i neverovatno šarmantno područje je zaboravljeno. Ovo područje pruža jedinstvenu priliku za urbanu obnovu koja će poboljšati lokalnu ekonomiju i napraviti skok u energetskoj tranziciji grada.“, rekao je Winy Maas, arhitekta i jedan od osnivača firme MVRDV.

Postojeće stanje i novo rešenje:

Ponovo čista voda

Ovaj projekat koji je zasnovan na opsežnom istraživanju istorijskih kanala, sprovela je lokalna firma BAU architects. Projekat predviđa kompletno pretvaranje više gradskih saobraćajnica u vodene kanale i to baš na mestima gde su ranije i bili. Tako će umesto automobila, Hagom sada krstariti čamci i brodići, a predviđeno je da voda bude toliko čista da se u njoj može bezbedno plivati ili surfovati.

Postojeće stanje i novo rešenje:

Mapa budućih kanala:

Tipovi kanala:

Delić buduće atmosfere u Hagu:

Rendering: MVRDV, via ArchDaily

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *