Foto: mintpoolsofficial.com
Izdvojeno, Opremanje

Proizvedeno u Titelu: Ovi bazeni od ojačanog poliestera postavljaju se za samo 48 sati

Izliveni iz jednog komada, Mint bazeni ne samo da pojednostavljuju transport i ugradnju već su i veoma čvrsti i otporni što garantuje dugu ekspolataciju.

S dolaskom lepog vremena svi razmišljaju o bazenima. Međutim, zbog dugotrajanog procesa izgradnje klasičnih bazena, neodostatka radne snage i skupih materijala, ovaj san puca kao mehurić. Upravo tu na scenu stupa novosadska firma Mint Pools koja je ponudila odgovor na ove probleme.

Ispred firme stoji Ivan Živanović, mladi preduzetnik sa veoma zanimljivom karijerom. Naime, nakon nakon završetka studija na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, Ivan se prvo oprobao u marketingu, da bi se potom našao na menadžerskoj poziciji modne kompanije Abercrombie and Fitch u Kuvajtu.

Po isteku ugovora vraća se u Srbiju i angažuje se u porodičnoj firmi Alfa bazeni koju je podigao na noge. Nakon tri godine i različitih iskustava u ovom procesu, dolazi na ideju da napravi bazen od poliestera sa ojačanjima od poliuretana koji se postavlja za samo dva dana.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Foto: mintpoolsofficial.com

Svaka Mint kada izrađena je iz jednog dela od poliestera sa dodatnim ojačanjima od poliuretana.

Svaka Mint kada napravljena u firmi Nelt u Titelu izrađena je od poliestera sa dodatnim ojačanjima od poliuretana, dok je završni sloj tj. boja posebno proizvedena baš za bazene kako bi bila dugotrajnija, otpornija i UV stabilizovana.

„Ovakve boje i materijal nabavljamo od nemačkih dobavljača koji su specijalizovani za ovu vrstu proizvoda. Bitno je napomenuti i da je svaki Mint bazen ’liven’ iz jednog dela pa stoga nema spojeva“, objašnjava Živanović.

U zavisnosti od vrste klasičnih izgradnji bazena, prednost Mintovog proizvoda se ogleda u brzini gradnje i postavke uz korišćenje oprobanih bazenskih proizvoda sa kojima su korisnici već imali prilike da se susretnu.

Foto: mintpoolsofficial.com

Mint bazeni dolaze u tri verzije sa unutrašnjim dimenzijama od 5 x 3 m , 6 x 3 m i 7 x 3 m.

Mint je nastao u tri veličine i to sa spoljašnjim dimenzijama od 5,4 x 3,4 m, 6,4 x 3,4 m i 7,4 x 3,4 m, dok su unutrašnje dimenzije 5 x 3 m , 6 x 3 m i 7 x 3 m.

Naš sagovornik navodi da će od jula biti dostupan i Mint XL, bazen koji će imati istu strukturu i praktičnost upotrebe kao i njegovi prethodnici, a biće dimenzija 8,8 x 3,7 m (unutrašnje 8,5 x 3,4 m)

Svi bazeni su iste visine zida, odnosno dubine – 1,5 metara.

Boje koje su koristili i koje su dostupne u skladu sa trendovima na tržištu jesu perla bela, Adria plava, granit siva i krem, odnosno boja peska (Sand), za koju Živanović kaže da je definitivno najpopularnija.

Ilustracija: mintpoolsofficial.com

Otporan na sve vremenske uslove

Što se tiče otpornosti na fizičke i atmosferske uticaje, korišćenjem miksa materijala obezbeđen je bazen otporan na sve vremenske uslove.

„Bitno je napomenuti da je osmoza (’listanje’ i bubrenje) materijala na površini preventovana korišćenjem vinil ester smole, dok smo za čvrstinu koristili poliuretan kako po celoj površini poda tako i na stranicama“ – ističe Živanović.

Koliko su ovi bazeni čvrsti i otporni najbolje se može videti na sledećem videu:

Praktičnost, estetika i bezbednost

„Praktičnost kao zahtev koji se neretko javlja kod bazena za porodično korišćenje, gde bazeni takvih dimenzija služe za opuštanje i relaksaciju, rešena je postojanjem klupe za sedenje u svakoj Mint kadi, dok sve češći zahtevi tržišta nameću izbegavanje korišćenja merdevina u bazenu pa smo stoga napravili u svakoj kadi stepenice za tu namenu“ – objašnjava sagovornik Gradnje.

Mint kade imaju minimalni konus pa je tako površina poda iskorišćena do maksimalne veličine.

Takođe, ističe da je estetski momenat vrlo bitan za njihovu granu poslovanja, te su stoga svaki ugao i svaka površina u idealnoj proporciji.

„Mint kade imaju minimalni konus pa je tako površina poda iskorišćena do maksimalne veličine“ – kaže Živanović i naglašava da je neizostavni deo svake Mint kade bezbednost, koja je rešena postojanjem neklizajuće površine na gazištima (stepenicama) i klupi za sedenje.

Foto: mintpoolsofficial.com

Transport i ugradnja bazena

Mint bazeni se transportuju na vozilima tj. prikolicama predviđenim za tu namenu.

„Takođe, s obzirom na propise u saobraćaju – oni su uspostavljeni tako što smo predvideli iste i širine bazena uskladili sa propisima. Transport može da obezbedi klijent ili mi u skladu sa dogovorom“, navodi Živanović.

Mint bazeni se ugrađuju na prethodno iskopanu rupu po specifikaciji (metar duže i metar šire od unutrašnje dimenzije bazena).

U zavisnosti od dinamike, Mint bazen može biti spreman, instaliran i testiran sa kompletnom opremom za do 48 sati.

Za postavku Minta potrebno je obezbediti mašinu za tu namenu kao i prilaz lokaciji, dok je u rupi potrebno da se uradi armirana podna betonska ploča 20 cm.

Nakon spuštanja kade počinje punjenje vodom, dok u isto vreme spoljnja strana zida tj. prostor između bazenskog zida i rupe ispunjava “suvim” betonom. U isto vreme, bazen se puni i ugrađuju se elementi za filtraciju.

„Na ovaj način, u zavisnosti od dinamike, bazen može biti spreman, instaliran i testiran sa kompletnom opremom za do 48 sati“ – naglašava Živanović.

Foto: mintpoolsofficial.com

Standardna i dodatna oprema za bazen

U standardnu opremu Mint bazena se ubrajaju bazenska kada, skimer, dizne, LED svetlo i filter i pumpa.

„Iz razloga nepredvidljivosti vremenskih prilika koje utiču na kvalitet vode, naša preporuka je kupovina opreme za automatsko održavanje vode u vidu aparata za elektrolizu (slanu vodu iz koje se proizvodi i dozira hlor) i aparata za doziranje i regulaciju pH vrednosti vode“ – kaže Živanović.

Dodaje da se klijenti često odlučuju za toplotne pumpe za dogrevanje vode kako bi produžili sezonu, kao i za robote za automatsko čišćenje zidova i poda bazena.

Mašinska soba za bazen

Oprema se postavlja u tzv. mašinsku sobu, dimenzija 1,5 x 1,5 m, koja treba da što bliže bazenu.

„Pomenutu stavku smo proizveli i nazvali Mint Box, isto od poliestera po potrebnim dimenzijama, u koju bi mogli da se smeste svi pomenuti proizvodi za bazen“, ističe naš sagovornik.

Foto: mintpoolsofficial.com

Standardni bazen 7 x 3 metara košta 12.176 evra bez PDV-a. U cenu nije uračun transport, montaža i građevinski pripremni radovi.

Rok za izradu/proizvodnju Mint bazena je 35 radnih dana, dok rok isporuke zavisi od trenutnih narudžbina i stanja boje na lageru.

„Pominjem lager jer bazenska boja Pi ima rok trajanja pa je moramo nekad dodatno naručivati. Rok izgradnje je 48 sati kada se dođe na pravilno pripremljen teren“, napominje Živanović.

Što se tiče cena, standardni bazen 7 x 3 m košta 12.176 evra bez PDV-a.

U cenu ulaze kada i osnovna oprema, dok u cenu nisu uračunati transport, montaža i građevinski pripremni radovi“, navodi na kraju naš sagovornik.

Foto: mintpoolsofficial.com

U skladu sa trendovima i zahtevima kupaca

Mint postoji od 2021. godine, ali ideja o ovakvim bazenima traje mnogo duže.

“Na ideju smo došli poslovni partner partner i ja u skladu sa svojim delokrugom rada, gde smo ocenili da bi bila idealna kombinacija kada bi spojili iskustva i procese u jedno i to sa ciljem da tržištu ponudimo nešto što bi bilo idealno rešenje u skladu sa trendovima i zahtevima kupaca i, na kraju, sa našim mogućnostima”, navodi naš sagovornik.

Tako Mint nastaje kao proizvod dugogodišnjeg rada u poliesterskoj industriji kompanije čiji su proizvodi prisutni širom Evrope i koja se bavi izgradnjom bazena preko 30 godina.

“Ideja Minta, pa i poenta, jeste da ubrza i pojednostavi procese izgradnje, a da klijent dobije proizvod vrhunskog kvaliteta i dugog veka trajanja”, kaže Živanović.

Zaključuje na kraju da je cilj Minta da obezbedi proizvod koji je jednostavan za izgradnju, brzo dostupan, kvalitetan i dugotrajan, najtraženiji po obliku i dimenzijama, funkcionalan (posedujući najtraženije strukture), bezbedan i atraktivan.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

12 komentara

 1. Realnost

  Prijatelju gde ti živiš, znaš li ti kakav bazen se pravi za 15000 evra!!?

 2. Miroslav

  Kolika je “’GARANCIJA…

 3. Miloš

  Za 15 000 evra napravila 5 zidanih bazena za svim dodacima svetlima filtracijom 😂😂😂

 4. Kole

  Realnost zasto ne odgovoris coveku kakav se pravi bazen za 15 000e

 5. Dragan V.

  Pa 3×3 m . Hahahah

 6. Ekonomista

  Dakle,sa transportom,montažom,građevinskim pripremnim radovima,priključkom na toplotnu pumpu(ko je već ima),opreme za automatsko održavanje i osnovnom estetikom oko bazena t.j.pločicama potrebno je još 10.000,00eur.Ukupna investicija preko 25.000,00eur,a nedovoljan broj godina garancije na sam bazen.Ovakva vrsta ugradnih bazena ne bi trebala da bude toliko nepristupačna za naše tržište,t.j.skupa, ali na žalost jošuvek jeste.

 7. pero

  Krajnja cifra bude preko 15.000eur ,za te pare letujes 10god gde hoces

 8. Gusar

  Realno za 15.000 napravis luksuzan bazen… 12.000 eura za ovo je betobrazno pa ovo je smejurija realno ne treba da kosta vise od 4000… i na tu cenu da imaju dobru zaradu a ne 12k … strasno

 9. Boban

  Proizvođači ovih bazena imaju veoma bogato iskustvo u toj oblasti i sigurno znaju kakav bazen može da se napravi za 15000EUR. Ovde je važno imati u vidu da je u ceni uračunata osnovna oprema koja je potrebna za funkcionisanje bazena, dakle ne samo kada. Svakako, njihov proizvod će oceniti tržište.

  Što se tiče bazena – tu gde počinje matematika gradnja bazena se zaustavlja. Koliko godina može da se letuje za taj novac, koliko dana godišnje uopšte možeš da koristiš bazen, dodatni troškovi svega i svačega…. sve su to pitanja koja oni koji izgrade bazen sebi ne postavljaju. Jednostavno, to želiš i priuštiš sebi. Ako imaš potrebu za ovim pitanjima onda bazen i nije nešto što zaista želiš/možeš da imaš.

 10. Lazar

  Da li se prilikom nasipanja betona koriste neke vrste unutrasnjih drzaca, da se zidovi (koj su oko 1cm debljine) ne bi udubili od tezine betona? Koja je cena trasporta i instalacije za okolinu Beograda?

 11. Meki

  Kad vidim ovo cena bez PDV plus dodatni troskovi,instant ignorisem procitano.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *