Saveti arhitekte Sonje

Kako izračunati neto površinu stana prema standardima

Poštovana, kako se izračunava neto površina terase sa gvozdenom ogradom i kojim standardom je to regulisano? Da li je to JUS U.C2.100 2002 ili se to odnosi samo na zidanu ogradu?

Dragana Markićević

Način računanja površina objekata regulisan je standardom JUS U.C2.100 2002. sa kojim se utvrđuje način proračuna zgrada radi jednoobraznog izračunavanja površina u postupku planiranja, projektovanja, izgradnje i na kraju prodaje.

Crveno je neto površina

Karakteristične površine zgrade su:

 • A) pokrivena površina
 • B) neto površina
 • C) građevinska bruto površina

Pokrivena površina je površina zemljišta pokrivena objektom u finalno obrađenom stanju. Neto površina je površina između zidova i pregrada. Građevinska bruto površina je površina prostora koji je određen spoljašnjim merama finalno obrađenih elemenata koji ga formiraju (fasadnih zidova, ograda)

Pri kupovini ili prodaji stana koriste se neto površine pa su nam u ovom slučaju i najzanimljivije. Za njeno izračunavanje koriste se mere između finalno obrađenih zidova u nivou poda ne uzimajući u obzir mere sokli, lajsni, ivičnjaka i slično. U neto površinu se ne uračunavaju podne površine u otvorima za vrata, prozore, udubljenja i niše iznad nivoa poda. U netu površinu stana uračunavaju se površine ispod radijatora, ugrađenih delova nameštaja, opreme i slično.
Za potkrovlja, u neto površinu se računa samo onaj deo potkrovlja u kojem njegova svetla visina iznosi najmanje 1,5 metara.
Što se tiče terase, zidana ograda se ne računa u neto površinu. Međutim, ukoliko je reč o čeličnoj ogradi, pošto ona spada u elemente opreme, površina ispod nje se računa u ukupnu neto površinu.

Savet: Ukoliko je stan nezavršen odnosno neizmalterisan ili imate mere sa crteža, ukupna neto površina se umanjuje za 3%. Ovo umanjenje se ne primenjuje ukoliko su zidovi od prefarbrikovanih elemenata (zidovi se ne malterišu).

dia Sonja Brstina

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

54 komentara

 1. Milos

  Poštovana,
  Interesuje me kojim standardom je definisano određivanje i definisanje tavanskog prostora, a kojim potkrovlja, i u cemu se ogleda razlika?
  Sta je po definiciji tavan a sta potkrovlje.
  Srdacan pozdrav!

 2. Dejan Jovanović

  Poštovana,
  Zamolio bih za savet. U pitanju je kupoprodaja nekretnine uknjizene na 32kvm. Potpisan je predugovor sa prodavcem, podnet zahtev u banci za odobrenje kredita, medjutim ovlašćeni procenitelj je izmerio površinu manju od uknjižene za 2,5kvm. Da li je moguće kroz finalni kupoprodajni ugovor definisati umanjenje cene nepokretnosti u odnosu na predugovor i izvršiti povraćaj dela novca u visini razlike kvadrature?

  Unapred zahvalan,
  Dejan Jovanović

 3. Jelena

  Poštovani,
  zanima me jedan detalj u proračunu površine terase. Ako terasa ima vrata sa roletnom- da li se površina trease računa kao da su roletne spuštene ili kao da su roletne podignute?
  I još jedno pitanje: ako terasa ima staklenu ogradu koja je udaljena od ivice betona npr 10-ak cm: da li se površina terase računa do te staklene ograde ili se računa i površina koja je posle ograde?
  Važno mi je da ovaj odgovor dobijem što pre, a nisam uspela da ga pronađem na internetu.
  Pozdrav

 4. Dušan

  Pitajte bilo koje dete koje je završilo šesti razred osnovne škole

Ostavite odgovor

Obavezna polja *