Evolucija nameštaja u animiranim ilustracijama
Nameštaj i oprema

Kako je dizajn nameštaja evoluirao kroz vekove

Od starog Egipta, preko drevne Grčke i srednjeg veka pa sve do danas sofe, stolice i kreveti doživeli su veliku transformaciju. Pogledajte kako je ona izgledala na ovim zanimljivim animiranim ilustracijama.

Dokazi ukazuju na to da se nameštaj koristio još u neolitu, odnosno, u kamenom dobu, a svi smo svesni činjenice da je danas život bez njega nezamisliv. Kako se onda nameštaj menjao kroz vekove? Odgovor daje Angie’s List kroz fascinantno putovanje ilustrovano od luksuza drevnog Egipta, preko robusnog srednjovekovnog stila pa sve do Bauhasa i današnjeg svedenog minimalizma.

1. Stolice

Nameštaj kakav poznajemo danas retko se sretao u drevnom Egiptu. Ljudi su uglavnom koristili tkane košare u kojima su smeštali svoje stvari a sedeli su na prostirkama. Samo najbogatiji i najmoćniji su mogli da ga priušte. Prošli su vekovi, a tek između 1919. i 1939. godine pokret Bauhaus je osmislio stolicu kakvu poznajemo danas. Bauhaus je odbacio nepotrebne stilske detalje, stavljajući u prvi plan funkcionalnost i jednostavne linije.

2. Trpezarijski sto i stolice

Bogati Parižani 18. veka zabavljali su se odbacujući kraljevsku stroge linije za nešto mnogo zabavnije. Tako je nastao stil Rococo kojeg je krasila naglašena ornamentika, fluidne linije i pastelne boje. A onda je na red došao minimalizam koji je odbacio sve što se u dizajnu postiglo do toga vremena. Bez obzira da li se radi o arhitekturi ili kućnim proizvodima, preovlađuje deviza manje je više.

3. Sofa

Grci se nisu mnogo petljali s nameštajem, ali ono što su napravili uradili su sa maksimalnom posvećenošću. Tako pamtimo grčki kauč Kline, koji služi da se zavalite dok jedete, koji je ostao vrhunac dizajna tok vremena. Današnje sofe crpe inspiraciju iz minulih vremena, a u isto vreme teže jednostavnošću i čistim linijima.

4. Radni sto

Radni stolovi koristili su od vremena Egipta, a znamo kako su oni izgledali u antičkoj Grčkoj pa i u srednjem veku kada su oni bili pravljeni od punog drveta s veoma bogatom ornamentikom. S druge strane organski dizajn doneo je prirodne i fluidne forme, a arhitekta koji je bio zaslužan da se ovo desi bio je Frenk Lojd Rajt.

5. Krevet

Kada su se krajem 15. veka Italijani obogatili trgovinom, rastuća buržuazija je imala sveću potrebu za kvalitetnim nameštajem. Renesansni nameštaj toga doba bio je pod velikim uticajem antike. Umesto gledanja u prošlost, Art Deco, mnogo godina kasnije, doneo je luksuz i sofisticiranost ali na jednom drugom nivou. Pojavio se hrom, bakelit i ravno staklo koje je u kombinaciji sa slonovačom, mahagonijem i tamnim lakiranim drvenim površinama dao ton i izgled klasičnom, „stilskom“ nameštaju koji je veoma cenjen i danas.

Izvor: ArchDaily

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *