Projekat enterijera Novog dvora naručen za potrebe kralja Petra. Foto: Antiquariat Banzhaf
Aktuelno, Enterijeri

Katalog dostojan kralja: Otkriven projekat enterijera Novog dvora

Antikvarnica iz Tubingena je izložila na prodaju katalog projekta enterijera Novog dvora, koji je za potrebe kralja Petra izradio August Bosse. Hoće li se ovaj vredan katalog naći u našim muzejima?

U toku je prikazivanje zanimljive, a po kritičarima kontroverzne, serije Kralj Petar I. Neke stvari očigledno nisu po ukusu istoričara, ali i pored toga serija je polako osvojila publiku. U ostvarenju se publika sreće sa odećom (naročito uniformama), oružjem i drugim predmetima koji su bili u upotrebi tih godina. Kao i obično, arhitektura se slabije zapaža (kao u mnogim ostvarenjima čija je tematika kraj 19. i početak 20. veka), ponajviše zato što nema toliko sačuvanih objekata iz tog perioda. S druge strane, objekti koji su i sačuvani sada imaju novu svrhu i izmenjen enterijer, pa je snimanje u njima gotovo nemoguće.

Takav je slučaj i sa Starim dvorom, koji je sada namenjen Skupštini grada Beograda, izgrađen 1884. po projektima arhitekte Aleksandra Bugarskog. S druge strane, još je zanimljivija sudbina Novog dvora, koji je projektovan za kralja Petra, ali je splet okolnosti uslovio da se u njega useli njegov sin kralj Aleksandar. Ovu priču prati i tek otkriveni katalog dizajna i opremanja enterijera Novog dvora, koji je unikatno izrađen za svog poručioca.

Detalji iz kataloga; Foto: Antiquariat Banzhaf

Neizvedeni projekat

Projekat palate Novog dvora potpisuje arhitekta Stojan Titelbah, ali ne doživljava završetak njegove izgradnje. Ona započinje 1912. godine, ali je prekidaju Prvi i Drugi balkanski i Prvi svetski rat, kada tokom povlačenja srpske vojske, u albanskim planinama umire i arhitekta Titelbah. Nakon završetka Rata, Karađorđevići žive na Terazijama, u kući jednog od braće trgovaca Krsmanovića, dok čekaju da se završe za obnovom i izgradnjom Stari i Novi dvor. Ostareli kralj Petar u međuvremenu umire, ne doživevši useljenje u zgradu Novog dvora, gde se 1922. godine useljava kralj Aleksandar. Novi kralj uređuje enterijer dvora po svom ukusu, što znači da projekat enterijera, koji je još pre rata urađen za njegovog oca, ostaje neizveden. Ali odakle je taj projekat i kako smo saznali za njega?

Katalog projekata težak je 80 kilograma. Foto: Antiquariat Banzhaf

Katalog projekta je dvotomno izdanje, izrađeno u formatu 73×100 cm težine oko 80 kilograma. Da, dobro ste pročitali, u pitanju su centimetri i kilogrami!

Istoričar Dušan Babac, publicista i član Krunskog veća, sa nama je podelio informaciju da je do njega došla vest da je jedna nemačka antikvarnica na prodaju izložila katalog projekta enterijera Novog dvora, koji je za potrebe kralja Petra posebno izrađen. U pitanju je dvotomno izdanje, izrađeno u formatu 73×100 cm, zapakovano u posebno izrađenu drvenu transportnu kutiju, sa ukupnom težinom od oko 80 kilograma. Da, dobro ste pročitali, u pitanju su centimetri i kilogrami!

Na koricama kataloga, koje su od luksuzne kože, ugraviran je grb Kraljevine Srbije sa natpisom da je namenjen kralju Petru. Katalog se sastoji iz 50 akvarela enterijera različitih prostorija dvora, kao i 65 crteža olovkom, a sve to prati 6 tlocrta (osnova) i mnoštvo fotografija originalnog nameštaja. Autor kataloga je August Bosse. Katalog je izrađen neposredno pred Prvi svetski rat (1912-1914), a po svemu sudeći nije ni stigao do kralja Petra.

Autor kataloga je August Bosse. Foto: Antiquariat Banzhaf

Po slikama koje su dostupne, možemo videti da je autor bio upoznat sa projektom arhitekture dvora, koja je u duhu zrelog akademizma i da enterijer u duhu ampira u potpunosti prati Titelbahovu zamisao. Gipsane i mermerne obrade, pokretni nameštaj, rasveta i drugi dekorativni predmeti urađeni su u skladu sa tada aktuelnim trendovima opremanja enterijera.

Velika kulturno-istorijska vrednost

Sada su na redu kolekcionari, ali pre svega i neko od članova porodice Karađorđević, koji bi mogli postati vlasnici ovog kataloga i time ga po prvi put doneli u Srbiju. Iako enterijer nije izveden po projektu iz kataloga, niti je katalog ikada bio u ličnom posedu kralja Petra, poseduje veliku kulturno-istorijsku vrednost, čega su svesni kako muzejski kustosi tako i privatni kolekcionari. Bilo bi lepo da ovaj katalog pronađe svoje mesto, najpre možda u dvoru Kraljevske porodice Srbije, a ako ne kod njih onda u nekoj od muzejskih ili privatnih kolekcija. Cena se dobija na upit, a za sve informacije mogu se stupiti u kontakt antikvarijatima Banzhaf iz Tubingena i Michael Kühn iz Berlina.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *