Kathrine Barbro Bendixen
Rasveta

Ketrin pravi održivu LED rasvetu od kravljih iznutrica

Iako ne zvuči baš naročito privlačno, ovaj koncept može se zapravo sagledati kao održiv jer odbačene iznutrice dobijaju novu funkciju.

Danska dizajnerka Kathrine Barbro Bendixen, osnivač studia KBB, stvara rasvetu na pomalo neobičan način, tako što čisti i modifikuje kravlja creva tako da se kroz njih može ugraditi LED osvetljenje.

Njeni modeli stvaraju neobične svetlosne efekte, a posebna pažnja se usmerava na prirodne detalje organskog materijala.

Pogledajte kako to izgleda:

Iznutrice su vodootporne i prozračne što je Kathrine navelo da razmišlja o njima kao o materijalu za proizvodnju rasvete.

Kathrine je svoje eksperimente s iznutricama započela još dok je bila student. Jednom prilikom, kada je svinjska creva koristila za pravljenje kobasica za božićnu večeru, počela je da razmišlja o mogućnostima upotrebe ovog materijala. „Bila sam fascinirana. To je vrlo iznenađujuć materijal, kako estetski, tako i funkcionalno.“ – rekla je Kathrine za Dezeen

Kroz sprovedena istraživanja dizajnerka je došla do saznanja da su iznutrice u prehrambenoj industriji uglavnom otpadni materijal. Čak se i proizvođači kobasica sve češće odlučuju za upotrebu veštačkih opni.

Međutim, iznutrice imaju mnogobrojna svojstva koja nude izuzetan potencijal u kreiranju proizvoda. Za početak vodootporna su i prozračna, što je Kathrine navelo da razmišlja o njima kao o konstruktivnom materijalu za proizvodnju rasvete.

Čvrsta posle sušenja

„Kada je mokro, crevo je vrlo mekano i sa njim se teško upravlja. Međutim, kada se osuši jasno se mogu sagledati proporcije, kao i potencijal u elastičnosti i čvrstoći.“ – dodala je Kathrine.

Dizajnerka nabavlja creva od dobavljača iz Danske, koji joj dostavlja čiste iznutrice ali Kathrine sprovodi čitav niz dodatnih postupaka kako bi bila sigurna da je organski materijal u potpunosti dezinfikovan. Nakon priprema, creva se naduvaju vazduhom i postavljaju se na sušenje. U početku, creva su vijugava i savitljiva, ali nakon nekoliko sati sušenja postaju čvrsta.

„Obzirom da je materijal organski i da se retko koristi, morala sam da naučim kako da radim sa njim. Morala sam da shvatim kako creva reaguju i kako se kreću u različitim okolnostima. To je bio, i još uvek jeste, najzanimljiviji ali i najfrustrirajući proces“ – rekla je Kathrine.

Ova rasveta je stvorena korišćenjem creva osam krava, ukupne dužine 200 metara.

Kathrine Barbro Bendixen je u protekle tri godine sprovela raznovrsne projekte koristeći se crevima kao primarnim materijalom. Na diplomskoj izložbi Design Academy Eindhoven, tokom 2016. godine, predstavila je svoje prve „crevne lampice“ nazvane Inside Out. Zatim je izlagala i na Umetničkom bijenalu u Veneciji 2017.

Njeno poslednje delo prikazano je na izložbi Matters : Rethinking Materials tokom proteklog meseca i moći će da se vidi sve do marta 2020. godine. Ova rasveta je stvorena korišćenjem creva osam krava, ukupne dužine 200 metara.

I deda se priključuje

Kathrine svakako planira da nastavi da eksperimentiše sa ovim organskim materijalom, pa je u planu i izrada seta stolica od creva. Ovaj projekat planira zajedno sa svojim 93-ogodišnjim dedom koji je po zanimanju stolar.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Olivia

    Ne razumem,.. po čemu se to razlikuje od prepariranih životinja ili onih krznenih šalova sa glavama lisica.. Creva kroz koje ide hrana, otpadne materije i gasovi.. svetle u mraku? Tužno.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *