Planirani kompleks u Zemunu; Vizuelizacija: PMC-inženjering
Novi objekti

Na mestu Domobranske kasarne u Zemunu niče kompleks sa 23 lamele

Yugoimport SDPR gradi stambeno-poslovni kompleks na mestu bivše kasarne, a projekat idejnog rešenja potpisuje arhitekta Branislav Folić.

Beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio je krajem prošle sedmice javnu prezentaciju izmenjenog urbanističkog projekta za izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa u Zemunu, koji je originalno bio potvrđen 2019. godine.

Nosilac izrade urbanističkog projekta je beogradski „PMC-inženjering” d.o.o, investitor je Javno preduzeće „Yugoimport SDPR”, takođe iz Beograda, dok je kao odgovorni projektant za izradu idejnog rešenja potpisan arhitekta Branislav Folić.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Ortofoto lokacije

347 stanova u 23 lamele

Za izgradnju predmetnog stambeno-poslovnog kompleksa na dve samostalne građevinske parcele GP B1 i GP B3 urađen je urbanistički projekat, koji je potvrđen u oktobru 2019. godine.

Kompleks sa ukupno 23 lamele nalazi se u bloku smeštenom između ulica Jakuba Kuburovića, Novogradske, Ugrinovačke i Ivićeve ulice u Zemunu, a predviđeno je da ima 347 stanova, 41 lokal i osam poslovnih apartmana.

Predmet izrade aktuelnog urbanističkog projekta je stambeno-poslovni objekat na GP B3 koji se menja u delu koji se odnosi na promenu spratnosti podzemnih etaža, što uslovljava i promenu ukupne BRGP objekta.

GP B1 i GP B3 definisane potvrđenim urbanističkim projektom

U okviru predmetnog prostora nalazila se “Domobranska kasarna u Novogradskoj ulici”, između kućnog broja 69 i 71.

U okviru prostora bivše kasarne vojske Republike Srbije, projektom preparcelacije formirane su dve građevinske parcele koje su u obuhvatu granice urbanističkog projekta.

U okviru predmetnog prostora nalazila se “Domobranska kasarna u Novogradskoj ulici”, između kućnog broja 69 i 71.

Svi objekti na lokaciji su izgrađeni pre propisa o izgradnji objekata, a prema konceptu urbanističkog rešenja planira se njihovo uklanjanje.

Spratnost lamela se kreće od 2Po+Su+P+3+Ps do 2Po+P+3+Ps; Vizuelizacija: PMC-inženjering

Zajednička garaža za oba volumena

Na građevinskoj parceli GP B3 planirana je izgradnja stambeno-poslovnog objekta koji se sastoji od dvanaest lamela. Spratnost lamela se kreće od 2Po+Su+P+3+Ps do 2Po+P+3+Ps.

Lamele su po tipologiji jednostrano ili dvostrano uzidane. Kolski pristup omogućen je do Volumena 1 sa ulice Pristupna 2a.

Unutar bloka između objekata i Integrisane površine formiraju se pešačke staze, slobodne i zelene površine u javnom korišćenju. Garaža je zajednička za objekat, odnosno oba volumena.

Osnova podruma -2

Na svim nadzemnim etažama planirano je stanovanje, osim u delovima prizemlja na zapadnoj strani koji su namenjeni poslovno-komercijalnim sadržajima.

Na frontu prema integrisanoj površini u parteru predviđena su dva lokala, dok su sve ostale nadzemne površine predviđene za stanovanje.

Na svim nadzemnim etažama planirano je stanovanje, osim u delovima prizemlja na zapadnoj strani (ka Integrisanoj površini) koji su namenjeni poslovno-komercijalnim sadržajima.

Suteren i dva podzemna nivoa, zajednička za oba volumena, namenjena su za garažiranje vozila, tehničke prostorije i ostale pomoćne prostorije.

Osnova suterena i prizemlja

115 stanova i 192 parking mesta

Idejnim rešenjem za objekat na GP B3  je predviđeno 115 stambenih jedinica i 2 lokala. Ukupna bruto površina objekta iznosi 26.608 m², od čega na podzemni deo otpada  11.180 m², a na nadzemni 15.428 m².

Ukupan planirani broj parking mesta iznosi 192 PM, od kojih je 10 PM predviđeno za lica sa posebnim potrebama. Kolski pristup podzemnoj garaži je omogućen preko 1 ulaza i 1 izlaza direktno povezana na ulicu Pristupna 2a.

U objektu na GP B3 planirana su 192 parking mesta; Vizuelizacija: PMC-inženjering

Planirano je formiranje novih zelenih površina i kvalitetnih višespratnih zasada uz očuvanje postojeće kvalitetne vegetacije.

Kako se navodi u projektnoj dokumentaciji, koja se nalazi na javnom uvidu do 12. maja, planirano je reprezentativno uređenje slobodnih i zelenih površina.

U tom smislu planirano je formiranje novih zelenih površina i kvalitetnih višespratnih zasada uz očuvanje postojeće kvalitetne vegetacije kroz novoplanirano rešenje gde god je to moguće, navodi se u projektu.

Grafički prilozi

Osnova podruma -2
Osnova podruma -2
Osnova suterena i prizemlja
Osnova suterena i prizemlja
Osnova prvog i drugog sprata
Osnova prvog i drugog sprata
Osnova trećeg i povučenog sprata
Osnova trećeg i povučenog sprata
Preseci 1-1 i 2-2
Preseci 1-1 i 2-2
Preseci 3-3 i 4-4
Preseci 3-3 i 4-4

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

7 komentara

 1. Mirjana

  Zemunci znaju da je tu bio vojni dom zdravlja po opremljenosti odmah posle VMA,a sada kao da se vraćamo u NDH pa odjednom Domobranska.Zar nije jasno da se naslov namerno zloupotrebljava u svrhu obnavljanja Austro -Ugarskog carstva.

  1. cigla i malter

   Bukvalno to isto sam i ja pomislio

 2. miki

  jako elegantno, podseća na moderne bečke stambene komplekse, a sad da li će se sve ispoštovati iz projekta, videće se

 3. Ratko

  Kad ce rezervacije?

 4. Mile

  A kosarkaski teren, teren za mali fudbal nista? Ma deca i onako bulje u telefone, kome treba sport… Vrtic? Moze i bez toga. Ljudi Zemun je pretrpan ne mozes da izadjes iz Gornjeg grada dole do tosinog ujutru po pola sata. Kolona i mic po mic. Jesu li planirali novu ulicu, hoce li prosiriti postojece? Ovo samo insistiranje na kvadratima bez infrastrukture ce se za jos koju godinu obiti upravo onima koji budu preplatili stanove u ovakvim kompleksima. U svakom slucaju ovo je diskutabilno osmisljeno (sem lepih rendera) ako se na mapi pogledaju samo lamele nedaleko odatle gradjene za vreme drzave, inzenjera i urbanista 70-tih dok se crtalo rukom. Dok je postojao neki zakon koji se postovao. Svaka lamela se lomi tako da je sa jedne strane drvored i ulica, sa duge unutrasnja ulica, drvored, parking, livada, teren za fudbal, teren za kosarku, brdo za sankanje zimi… sta ce od toga moci da se radi ovom novom kompleksu? Ako nema ovih sadrzaja kao u lamelama od pre 50 godina onda je ovo spavaonica.

 5. Pero

  Samo kvadrati i samo kvadrati.

 6. Dane

  Požurite. 3.200 €. M²

Ostavite odgovor

Obavezna polja *