Kuća za odmor u Beču nenametljivo se uklapa u svoje susedstvo; Render: A4 Studio
Domaći i regionalni projekti, Izdvojeno

Kuća za odmor u Beču po projektu beogradskih arhitekata

Ovaj objekat od 140 m2, koji u podrumu ima džakuzi, saunu i prostor za relaksaciju, morao je da se uklopi sa postojećom kućom. Pogledajte kako je projektantima to pošlo za rukom.

Internet je promenio sve. Globalizacija tržišta rada stvorila je nove poslovne prilike koje su starijim generacijama arhitekata bile nepoznate i nedostupne. Sve češće, arhitekte iz Srbije dobijaju priliku da rade projekte u inostranstvu. Iako zvuči privlačno, projektovati za strano tržište nosi brojne izazove u pogledu organizacije, ali i u pogledu praćenja stranih standarda i normi.

Bez obzira na sve izazove, arhitektonski biro iz Beograda A4 Studio uspeo je da odgovori na sve zahteve svog klijenta iz Beča. Rezultat njihove saradnje je moderan objekat u internacionalnom stilu koji svojim korisnicima nudi visok komfor.

„Želja klijenta je bila da se formira nenametljiv objekat koji će se svojom formom vizuelno uklopiti s postojećom kućom koja predstavlja glavni objekat za stanovanje. Ideja je bila da ova kuća bude za odmor, a kasnije u budućnosti postane i deo veće celine, kompleksa“ – navode za naš portal arhitekte iz A4 Studija.

Nenametljivog izgleda, ova kuća za odmor u svom podrumu sadrži bogate wellness sadržaje; Foto: A4 Studio

Novi objekat se stilski i u svojoj materijalizaciji nadovezuje na već postojeći stambeni objekat.

Jedan od glavnih projektantskih zadataka bio je uklapanje novog sa postojećim objektom na istoj parceli. Prema tome, specifično ovog objekta je u tome što se oblikovno, stilski i u svojoj materijalizaciji nadovezuje na već postojeći stambeni objekat. Uslovljene i ograničene na ovaj način, svoju kreativnost i autorski potencijal arhitekte su iskazale u dizajnu i oblikovanju enterijera.

Sadržaji unutar objekta podeljeni su po vertikali na dnevnu i noćnu zonu. Prizemlje je rešeno na uobičajen način – kao kombinovana soba otvorenog plana. Dnevna zona sadrži kuhinju s pultom, trpezariju, dnevnu sobu i toalet. Na spratu se nalaze tri spavaće sobe sa zajedničkim kupatilom. Podrumski prostor dobio je wellness sadržaje s džakuzijem, saunom i prostorom za relaksaciju.

Objekat je građen na licu mesta, a u njegovom podrumu se nalazi wellness sadržaji; Crtež: A4 Studio

Konzolno stepenište kao fokus tačka

Enterijer ove kuće za odmor je opremljen savremenim komadima nameštaja i opremom. Za obloge zidova je odabran kolorit koji je zastupljen na fasadi, sa pojedinim zidovima naglašeni drvenom oblogom.

Posebnu arhitektonsku vrednost ima konzolno stepenište koje je postavljeno kao glavni element u prostoru.

Konzolno stepenište glavni je centralni oblikovni motiv u enterijeru; Render: A4 Studio

Spajanjem prozora ramovima koji su u plusu u odnosu na fasadu i bojenjem polja u sivo, dobili smo svojevrsnu grafiku na objektu.

Objekat je armirano-betonskog konstruktivnog sistema. Građen je masivnim sistemom gradnje na licu mesta. Fasada je kontaktna (demit), bojena u belo i tamno sivo. Projektanti su se odlučili za aluminijumsku stolariju.

„Spajanjem prozora aluminijumskim ramovima koji su u plusu u odnosu na fasadu i bojenjem tako formiranih polja u tamno sivu boju, dobili smo svojevrsnu grafiku na samom objektu“ – zaključuju projektanti.

Projektovati za dijasporu

Kao što dobro znamo, u poslednjih 30 godina, iz Srbije se u druge zemlje Evrope iselilo preko 900.000 stanovnika. Kao takva, dijaspora predstavlja jedan od najvećih ekonomskih potencijala i tržište za sebe.

Domaći biroi kao što su MAPA Architects, Arhitektura Buđevac, MADA Studio i već pomenuti A4 Studio imaju značajno iskustvo rada za strano tržište. No, ono što svima nedostaje jeste sistemski organizovano povezivanje domaćih arhitekata i dizajnera sa klijentima iz dijaspore i inostranstva.

Design for Me je onlajn platforma za povezivanje arhitekata, pejzažnih arhitekata i dizajnera enterijera sa klijentima koji planiraju da grade, dograde ili renoviraju kuću u Velikoj Britaniji. Od neizmerne koristi bi bilo osmisliti sličnu internet platformu koja bi povezivala domaće arhitekte i dizajnere sa klijentima iz dijaspore i inostranstva. Kao i mnogi projekti slične vrste, Kuća za odmor u Beču pokazuje da interesovanje za ovakvim oblikom saradnje i te kako postoji.

Šank u kuhinji je poseban enterijerski detalj; Render: A4 Studio

Osnove objekta:

 Faktografija:

  • naziv objekta: Kuća za odmor
  • mesto: Beč, Austrija
  • investitor: privatni investitor
  • autori projekta: A4 Studio
  • godina projektovanja: 2020.
  • godina izgradnje: 2021.
  • površina: 140 m2
  • spratnost: Po+P+1

 

Kada ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Aleksandar

    Bravo

Ostavite odgovor

Obavezna polja *