Prepoznatljiv objekat na Bulevaru Oslobođenja; Foto: Relja Ivanić
Aktuelno

Lazaru Kuzmanovu Zlatna forma UPIDIV-a za ikonični objekat u Novom Sadu

Stambeno-poslovna zgrada na novosadskoj žili kucavici ne privlači poglede samo zbog svoje skladnosti i proporcija, već i zbog matematičke ritmike na fasadi.

U Novom Sadu je u ponedeljak, 20. novembra, otvorena FORMA 25, bijenalna izložba članova Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine (UPIDIV), nabrojnijeg umetničkog udruženja u ovoj autonomnoj pokrajini.

Svečanost u galeriji Akademije umetnosti obeležila je i dodela nagrada UPIDIV-a, gde je jedan od dobitnika Zlatne forme bio i arhitekta Lazar Kuzmanov, kome je ovo priznanje dodeljeno za stambeno-poslovnu zgradu na novosadskom Bulevaru oslobođenja.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Lazar Kuzmanov (treći zdesna) i ostali ovogodišnji dobitnici nagrada i priznanja UPIDIV-a; Foto: Facebook/UPIDIV

Zavodljivost arhitekture kao glavna vodilja

Kako je Gradnja pisala u martu prošle godine, ovaj objekat arhitekte Kuzmanova jedan je od onih projekata koji pomeraju granice i podižu lestvicu na arhitektonskoj sceni stambeno-poslovne novogradnje ne samo Novog Sada, već i cele Srbije.

“Moja želja je bila da objekat izazove reakciju kod prolaznika i posmatrača. Naravno, nije to jedina odlika objekta, ali i pored dobre organizacije i strukture stanova kao i jednostavne postavke objekta na veoma plitkoj parceli, glavna vodilja mi je bila zavodljivost arhitekture” – rekao je tom prilikom Kuzmanov za naš portal.

Objekat sa matematičkom ritmikom na fasadi; Foto: Relja Ivanić

Kubična igra formi na samoj fasadi i njen čvrst i jasan raspored daje mogućnost da se pokaže snaga ideje.

Kuzmanov se već neko vreme bavi uvođenjem matematičke ritmike u svojoj arhitekturi, što je slučaj i na ovom stambeno-poslovnom objektu od sedam spratova.

“Nije to lak zadatak ali smatram da kubična igra formi na samoj fasadi i njen čvrst i jasan raspored daje mogućnost da se pokaže snaga ideje. Na ovoj zgradi ponudio sam arhitektonski ritmičku igru. Ona pruža snažnu poruku da svaki arhitektonski objekat mora imati svoju zakonitost i ideju.” – rekao je dobitnik Zlatne forme UPIDIV-a.

Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić

Od Mitologije do Oblaka

Na Bijenalnoj izložbi članova UPIDIV-a FORMA 25 dodeljena je i Velika zlatna forma koja je pripala Dunji Branovački za seriju ilustracija „Mitologija”.

Pored Lazara Kuzmanova, nagrada Zlatna forma dodeljena je i Danici Jevđović za instalaciju „Deda kaže”, Nataši Stojanović Beronja za kimono iz serije „Susret kultura”, Nedeljku Markoviću za seriju fotografija „Dendroni – sinapse”, dok je Pohvala Forma 25 otišla u ruke Velimiru Vukićeviću (ULUPUDS) za porcelansku sklupturu „Oblak”.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. miki

    ovo smo već gledali na ovom portalu da li u sloveniji ili holandiji al ok… sva čuda su moguća pa i kuzmanov

Ostavite odgovor

Obavezna polja *