Na ovogodišnjoj smotri savremenog stvaralaštva biće prikazano preko 250 radova; Foto: BAB
Dešavanja

Poziv za učešće na međunarodnoj izložbi BAB 2021

Arhitekte i dizajneri iz Srbije svoje prijave mogu slati najkasnije do 5. novembra.

Balkansko Arhitektonsko Bijenale je jedna od najvećih i najznačajnijih smotri savremenog arhitektonskog i dizajnerskog stvaralaštva na ovim prostorima. Ova stručna manifestacija ove godine se održava u Beogradu po jubilarni peti put.

Cilj Bijenala jeste da okupi i umreži istaknute autore iz srodnih oblasti urbanizma, arhitekture i dizajna iz različitih sredina. Osim toga, svrha ove međunarodne manifestacije jeste da prikaže i promoviše primere dobre prakse, ali i da pokrene diskusiju na najvažnije teme od interesa za privredu i struku.

BAB 2021 će ove godine biti održan u periodu od 8. do 12. decembra, u prostoru Bioskopa Balkan. Kao i mnogo puta do sad, BAB 2021 će okupiti preko 250 izlagača iz svih balkanskih zemalja, a najbolji autori biće nagrađeni prestižnim nagradama i stručnim priznanjima.

BAB 2019 – izveštaj sa događaja:

I ovog puta, BAB će biti održan u velelepnom zdanju Bioskopa Balkan, u samom centru Beograda: Foto: Fondacija Saša Marčeta

Ko sve učestvuje

Republika Hrvatska će ove godine biti zemlja domaćin. Selektor radova najboljih arhitektonskih i dizajnerskih ostvarenja biće Saša Begović iz zagrebačkog studija 3LHD i profesor Arhitektongkog fakultet Univerziteta u Zagrebu. Fokus njihove prezentacije biće na mladim autorima, ali i pitanju statusa i pozicije digitalnih nomada u ovoj jadranskoj zemlji.

Radove iz drugih balkanskih zemalja biće birane od strane nacionalnih komesara, i to u sledećem sazivu: Sonja Radović Jelovac (Crna Gora), Igor Kuvač (Bosna i Hercegovina), Mihajlo Zinoski (Severna Makedonija), Florian Nepravishta (Albanija), Ileana Tureanu (Rumunija) i Ana Kreč (Slovenija). Imena komesara iz Grčke, Turske i Bugarske biće naknadno objavljena. Na ovogodišnjem Bijenalu svaka nacionalna država izložiće između 20 i 30 svojih najnovijih projekata i referentnih realizacija.

Za arhitekte i dizajnere iz Srbije objavljen je otvoreni poziv za učešće. Zainteresovani autori i timovi svoje radove za prijavu mogu poslati najkasnije do 5. novembra u ponoć. „Radovi koji stignu nakon ovog termina neće biti nominovani za nagradu i Žiri ih neće uzeti u razmatranje“ – ističe Nebojša Glišić, kustos izložbe i jedan od osnivača BAB-a.

AIM Studio je 2019. bio dobitnih Grand Prix-a, Foto: BAB
AIM Studio je 2019. bio dobitnih Grand Prix-a, Foto: BAB
Aleksandar Gušić je 2019. takođe dobio nagradu; Foto: BAB
Aleksandar Gušić je 2019. takođe dobio nagradu; Foto: BAB

Nagrađeni radovi sa izložbe BAB 2019:

Kako se prijaviti

Otvoreni poziv za učešće na izložbi BAB 2021 važi za sve arhitekte, arhitektonske biroe i dizajnere iz Srbije. Na izložbi autori i autorski timovi mogu poslati rad koji je projektovan/realizovan u Srbiji ili u inostranstvu. Uslov za učešće jeste da je barem jedan autor projekta državljanin Republike Srbije.

Projekti koji se izlažu ne mogu biti stariji od 2 godine. Projekti koji datiraju iz 2019. godine ili su stariji neće biti prihvaćeni od strane selektora izložbe.

Moguće je izložiti najviše 2 plakata po autoru ili autorskom timu, i to u jednoj od 4 kategorije: urbanizam, arhitektura, ne-realizovani projekti i dizajn enterijera. Rad se predaje na plakatu veličine 50×70 cm (vertikalna orijentacija). Poster Template u PSD i PDF formatu moguće je preuzeti na ovoj adresi. Kotizacija za učešće na Bijenalu iznosi 50 evra.

Za izlaganje u kategoriji dizajn nameštaja važe posebni uslovi. Kotizacija za učešće u ovoj se ne plaća. Dizajneri mogu izložiti isključivo izvedene komade nameštaja: prototipove ili proizvode koji se nalaze u fabričkoj izradi. U ovom segmentu izložbe moguće je izložiti najviše do 2 komada nameštaja, a sve u dogovoru i uz saglasnost Jelene Nikolić, urednice dizajnerskog segmenta izložbe.

Ukoliko želite da izložite svoj projekat u okviru kategorija urbanizam, arhitektura ili ne-realizovani projekat, vaše prijave možete poslati na adresu [email protected]. Ukoliko imate dodatnih pitanja, više informacija možete dobiti pozivom na broj +381 64 3528073.

Ukoliko želite da izložite svoj projekat u okviru kategorija dizajn enterijera ili dizajn nameštaja, vaše prijave možete poslati na adresu [email protected] Ukoliko imate dodatnih pitanja, više informacija možete dobiti pozivom na broj +381 65 6865641.

Zainteresovani autori svoje projekte mogu izložiti u jednoj od 5 kategorija; Foto: BAB

Važni datumi

  • 5. novembar – krajnji rok za prijavu radova,
  • 10. novembar – početak rada stručnog Žirija,
  • 8. decembar – otvaranje izložbe i dodela nagrada,
  • 16. decembar – svečano zatvaranje događaja i podela kataloga.

Uplata kotizacije

„Uplatu kotizacije za učešće potrebno je izvršiti nakon prihvatanja rada od strane selektora izložbe“ – napominje Glišić.

Za uplate iz Srbije, kotizaciju u iznosu od 50 evra (u dinarskoj protvvrednosti) potrebno je uplatiti najkasnije do 5. novembra na račun: Balkanski Arhitektonski Bijenale,  Prištinska 40, 11000 Beograd, 160-358446-80.

Za uplate iz inostranstva, kotizaciju u iznosu od 50 evra potrebno je uplatiti najkasnije do 05. novembra, a prema ovim instrukcijama.

Kao što smo to već naveli, kotizacija za učešće u kategoriji dizajn nameštaja se ne plaća.

Prijatelji i partneri

Glavni medijski sponzor događaja je portal Gradnja.

Održavanje 5. Balkanskog Arhitektonskog Bijenala i pratećih događaja (naučne i stručne konferencije) podržali su Privredna komora Srbije, Fondacija Saša Marčeta, Bioskop Balkan, Arhitektonski fakultet u Beogradu i ISOCARP.

Održavanje događaja podržale su i kompanije Alumil, ACO, Baldini Studio, Baumit, hiCAD, JAF, Lafarge, Mara Home, STO, Tara Concept, Velux, Wienerberger i Xella Srbija.

Prateći događaji i izložbe

Pored glavne izložbe i stručnih predavanja, BAB 2021 će sadržati i više pratećih događaja. Tu je, pre svega, internacionalna naučna konferencija pod nazivom „Global Village: Shelter for Resilient Living“, koju predvodi dr Tatjana Mrđenović. Naučna konferencija biće održana u svečanoj sali Građevinskog fakulteta u Beogradu, u periodu od 08. do 10. decembra. Organizaciju događaja podržali su Arhitektonski fakultet u Beogradu i ISOCARP.

Na drugoj adresi, na +1 galeriji Bioskopa Balkan biće prikazana prateća izložba „Brutalizam na Balkanu“, čiji su autori Marko Stojanović. Na galeriji +2 Bioskopa Balkan biće prikazana prateća izložba „Savremeni stan u Beogradu“, čiji je autor Dragan Marković.

Pored toga, biće održana i stručna konferencija istog naziva – „Savremeni stan u Beogradu“. Na ovoj konferenciji kao predavači svoje učešće su potvrdili: dr Alen Žunić, Albatross.hr (uvodničar); Saša Begović – 3LHD; Milan  Rašković – Biro Cube Partners; dr Branislav Folić – Folic Architects; Milka Gnjato – Zabriskie Studio; Predrag Milutinović – MAPA Architects; Dušica Gaković – DEKA Inžinjering; Miloš Milivojević – MM Studio; Aleksandar Gušić – Gušić Architecture, Ema Stojković Jerinić i Nemanja Kordić – Mart Architecture. Konferenciju će voditi arhitekta Milena Ivanović.

Bioskop Balkan će i ove godine postati mesto okupljanja istaknutih domađih i stranih autora; Foto: BAB

Mesto održavanja

5. Balkansko Arhitektonsko Bijenale biće održano u prostoru Bioskopa Balkan i to na površini od preko 2.000 m2. Pristigli radovi biće izloženi od nivoa -2 do galerije +2.

Ovaj biser beogradske arhitekture nalazi se u samom centru grada, na adresi Braće Jugovića 16 (odmah pored Trga republike, preko puta Narodnog pozorišta).

Organizatori se nadaju da će prostor bioskopa Balkan biti dovoljno veliki da primi sve posetioce na otvaranju koje je zakazano 8. decembar.

Potrebne informacije

Sve informacije u vezi prijave, zainteresovani kandidati mogu pronaći na ovoj adresi.

Preko 200 izlagača iz svih balkanskih zemalja okupiće se u decembru, u prostoru Bioskopa Balkan; Foto: Fondacija Saša Marčeta

Kada ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *