Arhitektura

Transparentna kabina koja testira koliko blizina prirode utiče na kvalitet života

Ova mini vikendica namenjena je da se koristi svega 72 sata kako bi se ispitala veza čoveka s prirodom.

U saradnji s turističkom organizacijom Švedske, u okviru projekta Visit Sweeden, nastao je objekat nazvan 72 hour Cabin koji donosi alternativni način smeštaja u prirodi ove skandinavske zemlje.

Cilj eksperimenta, u kojem učestvuje petoro ljudi, jeste da se utvrdi koliko blizina prirode, odnosno, boravak u njoj utiče na kvalitet života. I to boravak koji ne traje duže od tri dana!

Od nameštaja samo krevet

Tokom eksperimenta ispitivaće se stanje ispitanika tokom njegovog boravka koji traje 72 sata. A kako bi bliskost s prirodom bila što veća, objekat je konstruisan na veoma specifičan način.

Naime, kabine su izgrađene od drvenog rama i gotovo su u potpunosti transparentne. Jedini komad nameštaja jeste krevet koji zauzima veći deo površine unutrašnjosti objekta, piše Designboom.

Kabine su izgrađene od drvenog rama i gotovo su u potpunosti transparentne.

Kabine su smeštene na ostrvu Henriksholm, koje se nalazi na dva sata severno Geteburga i čije 60% površine prekrivaju šume, a 40% pašnjaci. Dakle, u blizini nema nikoga!

Ispitanici će spavati pod otvorenim nebom jer je krov takođe od stakla. Mokri čvor je organizovan u posebnom objektu.

Skoro cela kabina je transparentna

Porodični projekat

Mini vikendice osmislila je studentkinja arhitekture Jeanna Berger. Pri realizaciji ideje u delo pomogli su joj zet Jonas Fred Hell i njegov kolega Robert Fridh, vlasnici firme Fridh & Hells bygg AB.

Ovom studijom slučaja upravljaće dva vodeća istraživača Walter Osika i Cecilia Stenfors s instituta Karolinska u Stokholmu. Rezultati istraživačkog rada biće objavljeni tokom oktobra.

Foto: Maja Flink

Kada ste već tu, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *