Nisu baš kao Viseći vrtovi iz Vavilona… Rendering: LAD
Urbanizam

Viseći vrt unutar urbanog tkiva Milana?

Predstavljen je idejni projekat o formiranju izdignutog vrta koji bi predstavljao centralnu tačku kružnog toka u samom srcu Milana.

Italijanske arhitektonske firme LADi Hypnos potpisuju projekat Sovraparco, koji predstavlja predlog regeneracije prometne gradske četvrti Piazzale Loreto. Prema predstavljenom konceptu postojeći kružni tok bi prošao kroz drastičan proces transformacije, kako bi se stvorio novi ozelenjeni prostor u samom centru grada, koji bi pružio stanovnicima Milana novo mesto druženja i opuštanja.

Konkavna forma izdignutog dela omogućava stvaranje zelenog utočišta u samom centru grada.

Projektom Sovraparco prostor se definiše kroz dve celine, odnosno otvoreni prostor u prizemlju i izdignuti stepenasti vrt. Prizemni deo bi između ostalog predstavljao i važnu vezu s gradskim metroom, a u ovoj zoni bi se nalazili i kafei i raznovrsne prodavnice, kao i javni toaleti, piše Designboom.

Centralni okulus

Konkavna forma izdignutog dela omogućava stvaranje zelenog utočišta u samom centru užurbanog grada, zaštićenog od saobraćajne buke i zagađenja. Pristup vrtu bi se organizovao preko stepenica i lifta, a centralni okulus bi bio otvoren sve do prostora ispod trga.

Sovraparco će postati novi orijentir grada, a istovremeno će doprineti vegetaciji i zdravijem životu.

Zdraviji grad

Ovo bi bio i prostor u kome se u samom centru grada može u miru čitati knjiga, družiti ili čak i organizovati manja dešavanja i zabave.

Projekat Sovraparco bi trebalo da postane novi orijentir u Milanu, a istovremeno i da doprinese vegetaciji i zdravijem životu u gradu.

Grafičke podloge

Prikaz novog kružnog toka u širem urbanom kontekstu
Prikaz novog kružnog toka u širem urbanom kontekstu
Crtež osnove sa pristupnim zonama
Crtež osnove sa pristupnim zonama
Presek
Presek
Nivoi
Nivoi
Osnova
Osnova

 

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *