Foto: Ossip van Duivenbode
Svetski projekti

Zgrada u Bordou koja spaja vrline istorijskog grada s udobnošću 21. veka

Kosi krovovi vraćaju se na velika vrata! 

Završena je izgradnja Ilot Queyries, stambene zgrade u francuskom Bordou sa 282 stana uključujući 128 jedinica za socijalno stanovanje.

Ovo naselje od 23.000 m2, koje je projektovao čuveni holandski biro MVRDV u saradnji sa lokalnim studijom Joubert Architecture, nudi svojim stanarima veliko ozelenjeno dvorište, podzemni parking, poslovne prostore kao i restoran na krovu u intimnom urbanom okruženju sa puno svetla i vazduha.

Cilj je da spoje vrline istorijskog centra Bordoa, sa udobnošću modernog grada.

Projekat je zamišljen kao test susednog master plana Bastide-Niel, koji je takođe dizajnirao MVRDV. Cilj je da spoje vrline istorijskog centra Bordoa, koji je pod zaštitom UNESCO-a, sa udobnošću modernog grada.

Stoga naselje Ilot Queyries prihvata iste urbanističke parametre kao i Bastide-Niel, a to je da je zgrada povučena skroz do ulice, parking je ispod zemlje, dok su krovovi raspoređeni u pažljivo kalibrisane kosine kako bi se obezbedila maksimalna ventilacija i dnevna svetlost.

Zgrada dugačka 200 metara

Rezultat je velika zgrada nepravilnog oblika duga skoro 200 metara koja je okrenuta ka unutrašnjem dvorištu. Ozelenjena površina od 5.200 m2 poput parka, formirana je na prvoj etaži iznad parkinga za automobile.

Zgrada se na jednom delu uzdiže do devet spratova, a na drugom se spušta na visinu jednog sprata.

Zgrada sa svih strana reaguje na okolinu. Na jugoistočnom kraju, gde su niski objekti, zgrada ima samo jedan sprat. Međutim, na severoistoku, prema reci, zgrada se uzdiže do devet spratova. Na ovoj najvišoj tački, u staklenoj galeriji nalazi se restoran sa pogledom na reku i istorijski centar Bordoa.

Kosi krovovi za dobar eksterijer i enterijer

Sa svih strana, fasade prema ulici su niže od onih prema centralnom dvorištu. U skladu sa master planom, nagibi krova variraju između 14 stepeni i 45 stepeni u zavisnosti od njihovog odnosa prema suncu.

Ove kosine stvaraju složene i zanimljive unutrašnje prostore, koji pomažu u definisanju različitih stanova u širokom rasponu veličina – čineći zgradu domom za sugrađane za različitim prefencijama u stanovanju.

Jarka crvena boja fasade je u kontrastu za bujnim zelenilom u dvorištu.

Fasade koje gledaju na ulicu ofarbane su u krem boju, kako bi zgrade stopile sa okolinom. Međutim, fasade okrenute prema dvorištu su u jarko crvenoj boji čineći tako vizuelno zanimljiv kontrast sa zelenilom u dvorištu sačinjenog od 83 stabla jove i breze ali i raznim travama.

Na različitim mestima, veliki atrijumi povezuju unutrašnje dvorište sa spoljašnjošću, dok jarke boje služe da privuku pažnju prolaznika.

Važnost spoljašnjih prostora

„Pandemija Covid-19 pokazala je koliko su važni spoljašnji prostori u blizini domova. Nadam se da Ilot Queyries pokazuje da za takve pogodnosti nije potreban kompromis“, kaže osnivač MVRDV-a Winy Maas. „Zgrada stvara blisku i intimnu vezu sa ulicom na kojima nema parkiranih automobila zahvaljujući velikoj podzemnoj garaži. U isto vreme svaki stan ima balkon ili terasu, dok prostor u parku postaje sjajna pogodnost cele zajednice.“

Ilot Queyries je najveći objekat od četiri planirana koje su projektovali MVRDV, Joubert Architecture, Flint kao i Sabine Haristoy.

Faktografija

  • ime: Ilot Queyries
  • lokacija: Bordo, Francuska
  • arhitektura: MVRDV
  • površina: 23.000 m²
  • godina: 2021
  • fotografija: Ossip van Duivenbode

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

3 komentara

  1. Zoran

    WOoooW. (pozitivno WOoooW)

  2. arhitekta

    dosta dobro 👌

  3. miki

    mislim šta reći? 51.vek za srbistan!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *