Ovaj objekat nastao na je temeljima stare kuće od koje su sačuvani i poneki zidovi.

U stambenoj zoni Summerhill u mirnom kvartu Toronta, na osnovu projekta ateljea AKB na čelu sa arhitektama Robertom Kastelicem i Kelly Buffey, sagrađena je savremena i funkcionalna kuća za bračni par s malim detetom.

Novi dom površine 360 kvadratnih metara koristi temelje i bočne zidove prethodne kuće na ovom placu, a u odnosu na prvobitan objekat tek je neznatno proširen.

Balans privatnosti i otvorenosti postignut je zatvaranjem fasade s ulične strane i njenim otvaranjem s dvorišne strane.

Arhitekte su organizovale stambeni program na četiri etaže tako da se prostor maksimalno iskoristi. Balans potrebne privatnosti i otvorenosti postignut je tako što je kuća s ulične strane dosta zatvorena dok se s dvorišne strane ona otvara velikim staklenim površinama koje omogućavaju prodor svetlosti ali i pogled kao okolnom šumovitom krajoliku.

Kontrast eksterijera i enterijera

Hrabra ortogonalana geometrija definiše glavnu fasadu objekta s visokim, a uskim prozorima i duboko uvučenim balkonima. Crvena opeka i crni kedar na fasadi su kontrast svetlom enterijeru čiji se dizajn nagoveštava i s ulice. Beli hrast na podovima, svetle nijanse nameštaja i svedeni kolorit dominira unutrašnjim prostorom što je i bio zahtev klijenata.

U prizemlju kuće odmah do ulaznog hola dvostruke visine, organizovan je otvoren prostor s dnevnim boravkom, kuhinjom i trpezarijom. Prozori od poda do plafona u dnevnoj sobi brišu granicu između unutrašnjeg prostora i ozelenjenog dvorišta čineći atmosferu prirodnijom.

Prozori od poda do plafona u dnevnoj sobi brišu granicu između enterijera i eksterijera.

Na drugoj i trećoj etaži smešten je spavaći blok sa zasebnim kupatilima dok je na poslednjem spratu smešten radni kutak sa teretanom i oazom za opuštanje.

Fasada posebno izgleda interesantno noću kada se upali LED rasveta.

Foto: Shai Gil, via v2com

Kad ste već ovde…