Drvo na fasadi dalo je ovom objektu toplinu iako je zabarikadiran kao bunker.

Po projektu biroa Raffo Arquitetura u Brazilu je podignuta kuća od 372 kvadratna metra koja se svojim oblikom prilagođava lokacijskim uslovima ali i potrebama familije koja u njoj živi. Naime, objekat je smešten na karakterističnom mestu gde bi pogledi iz susedne zgrade bili potpuno neprihvatljivi za klijente pa je zato njena prednja fasada skoro potpuno zatvorena. Međutim, s druge strane situacija je potpuno drugačija.

Comaru zapravo brazilska tikovina koja je korišćena na fasadi, podovima, plafonima ali i na nameštaju.

Ideja arhitekata bila je da se sporadičnim otvorima na prednjoj fasadi stvori predstava otvorene kuće ali tako da se kuća uspešno skriva od komšijskih pogleda.

Osnova funkcija objekta organizovana je na prizemlju i to tako da se iskoristi obilje svetlosti tokom celog dana ali i da se iskoristi prisustvo bazena. Gornja etaža i podzemna etaža koriste se kao noćna zona, odnosno, kao garaža s tehničkim prostorijama.

Osnova prizemlja kuće

Balansiranje

“Konfiguracija kuće i pozicija zgrade oslikava nameru porodice da rado prima goste ali i da u isto vreme želi da sačuva svoju privatnost”, kaže za ArchDaily arhitekta Lucas Raffo.

Drvo daje ovoj kući toplinu ali i ime – Comaru House. Comaru je zapravo brazilska tikovina koja je korišćena na fasadi, podovima, plafonima ali i na nameštaju čime je postignut balans lokalnog, toplog, održivog i udobnog.

Veliki horizontalni otvor na fasadi služi kao jedna vrsta velike prirodne lampe koja osvetljava dnevnu zonu omogućavajući prodor svetlosti u unutrašnjost objekta tokom dana, odnosno naglašava obrise kuće tokom noći.

I u kuhinji je pronađeno mesta da se ubaci drvo cumaru i tako se enterijerski poveže s ostatkom prostora.

Koliko je kuća zatvorena s ulične strane, toliko je otvorena s dvorišne strane.

Beton na fasadi utopljen je drvetom. Tako je stvorena vizuelna kompozicija koja prija oku posmatrača.

Foto: Marcos Fertonani

Kad ste već ovde…