Studio Patrick Tighe Architecture transformisao je staru rezidenciju u savremenu, svetlu i prozračnu kuću kakva i priliči okolini.

Ova rezidencija površine 198 metara kvadratnih nalazi se na obalskoj padini Malibua, sa zadivljujućim pogledom na Tihi okean. Projekat na ovoj kući podrazumevao je obimniju rekonstrukciju postojećeg doma. Objektu je trebala strukturalana, funkcionalna obnova, kao i uređenje okruženja. Nakon renoviranja, kuća je prilagođena životu 21. veka.

Montee Karp Residence01

Postojeći krov je naglašen tako što je povezan sa prednjom fasadom. Ulazna zona je istaknuta kako bi se definisao karakter unutrašnjeg prostora. On je doživeo promene u organizaciji koje su rezultat nove, pomalo dramatične forme krova i zidova.

Montee Karp Residence06

Enterijer, koji je nakon renoviranja dosta svetao i prozračan, minimalistički je i savremeno opremljen.

Montee Karp Residence02

Celokupan enterijer ima minimalnu dekoraciju. Jedini deo kuće ispunjen detaljima jeste maleni galerijski prostor, koji je namenjen za ličnu kolekciju savremenih umetnina i knjiga.

Montee Karp Residence03

Stepenište posebno doprinosi ambijentalnosti ovog prostora. Njegova gazišta, urađena od čelika, obrađena su laserski kako bi se dobila gusta mreža šupljina. Preko svetlarnika, koji se nalazi iznad stepeništa, kroz ova preforirana gazišta, dobija se konstantna promena senki na zidovima i podu.

Montee Karp Residence05

Održivost je bila sastavni deo rekonstrukcije ove rezidencije. Ona poseduje 5kW fotonaponski sistem. Energija dobijena solarnim putem, šalje se do stanice instalirane u garaži kako bi se punilo električno vozilo. Uopšteno, u ovoj kući korišćeni su energetski efikasni sistemi i čitava paleta održivih materijala.

Montee Karp Residence08

Montee Karp Residence04

Montee Karp Residence07

Foto: Art Gray Photography, Bran Arifin Photography