Kuća na reci Trebišnjici po projektu Miloša Milivojevića; Foto: Miloš Milivojević
Aktuelno

Arhitektura je ponovo u modi: Ovo su najčitaniji tekstovi na Gradnji u oktobru

Od montažnih vikendica kod nas i u svetu, preko kuće u Trebinju ušuškane u lokalni kamen, do najveće stomatološke klinike u Srbiji i neizbežnog Prokopa.

Neočekivano topao oktobar za nama započeli smo obimnom rekapitulacijom vodeće teme iz pretprošlog meseca – megaprojektima koji se izvode u našoj zemlji, a koji su predstavljeni na stručnom događaju u organizaciju portala Gradnja, MeetUpu održanom 25. septembra u Beogradu pred auditorijumom od 250 ljudi.

Dalje tokom meseca, u Novom Sadu smo 5. oktobra imali izuzetnu priliku da vidimo predavanje čuvenog čileanskog arhitekte Alehandra Aravene, gde se prema broju posetilaca dalo zaključiti da je arhitektura, izgleda, na ovim prostorima ponovo u modi, te se nadamo da će ovakvih događaja u budućnosti biti što više.

Osim toga, posetili smo u proteklih 31 dan i rekonstruisani aerodrom Nikola Tesla, ušli pre svečanog otvaranja u zgradu železničke stanice „Beograd Centar“, ali i zavirili u životni prostor arhitektkinje Sonje Brstine, stan čija je rekonstrukcija bila inspirisana umetničkim delima domaćih autora.

Sam kraj oktobra protekao je u znaku najava za našu novu BuildUp konferenciju, ovog puta sa fokusom na projekte rekonstrukcije, renoviranja i prenamene, dok su, kada je čitanost u pitanju, najviše vaših klikova i lajkova dobili tekstovi u kojima smo vam predstavili sledećih 5 projekata.

Ako ste propustili u oktobru…

 

5. Kuća na reci Trebišnjici od lokalnog hercegovačkog kamena

9.245 pregleda; ; Foto: Miloš Milivojević

Kuća citira fortifikacije i utvrđenja na rekama, i u novom, savremenom arhitektonskom duhu stvara kontraste otvorenih i zatvorenih struktura.

Početkom oktobra predstavili smo vam Kuću na reci Trebišnjici, izvedenu prema projektu poznatog beogradskog arhitekte Miloša Milivojevića, koji je korišćenjem lokalnog hercegovačkog kamena na fasadi objektu od 230 kvadrata dao upečatljiv karakter.

Prema rečima arhitekte, pozicija objekta na reci koja protiče kroz Trebinje bila je inspiracija za stvaranje kuće kao samostalne celine, koja citira fortifikacije i utvrđenja na rekama, i u novom, savremenom arhitektonskom duhu stvara kontraste otvorenih i zatvorenih struktura. Ceo tekst ovde

 

4. Ovako će izgledati najveća stomatološka klinika u Srbiji

13.028 pregleda; Vizuelizacija: Deep House Group

Cilj elemenata korišćenih u enterijeru je da fasciniraju i pokušaju da iznenade svakoga ko uđe u kliniku.

Prema projektu novosadskog arhitektonskog biroa Deep House Group u Mladenovcu se gradi Stomatološka klinika “Dr Tanasijević”, koja će, kako saznaje Gradnja, biti najveća privatna stomatološka klinika u Srbiji, a verovatno i na Balkanu.

Objekat je oblikovan je na principima Bauhaus stila, ali sa daškom glamura u vidu zen bazena koji ima funkciju i da umiri korisnike pri dolasku, dok je cilj elemenata korišćenih u enterijeru je da fasciniraju i pokušaju da iznenade svakoga ko uđe u kliniku, objasnile su arhitekte za naš portal. Ceo tekst ovde

 

3. Naselje od A-frame montažnih kuća u SAD po projektu domaćih inženjera

17.584 pregleda; Foto: Maxam Hotels

Svaka od pet kuća ima ogroman panoramski prozor čija je realizacija zahtevala specijalno rešenje u vidu Glulam greda kako bi se dobio efekat konzole.

Smešteno uz obalu jezera u državi Njujork, ovo odmaralište sastavljeno od pet A-frame montažnih kuća od unakrsno lameliranog drveta (CLT) predstavlja spoj prirode i inženjeringa, obeležen strukturalnim dizajnom koji potpisuje beogradski studio Acetra.

Iako zauzima površinu od samo 33 m², objekat Tree House Resort primer je izvanrednog inženjeringa i estetike, a zanimljivo je napomenuti da svaka od pet kuća ima ogroman panoramski prozor čija je realizacija zahtevala specijalno rešenje u vidu Glulam greda kako bi se dobio efekat konzole. Ceo tekst ovde

 

2. Nova žižna tačka: Zavirili smo u Prokop nedelju dana pred otvaranje

21.480 pregleda; Foto: Kapaprojekt

Otvaranje stanične zgrade simbolično je održano 20. oktobra, na Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Kao i tokom septembra, izgradnja železničke stanice „Beograd Centar“ u Prokopu bila je i prošlog meseca jedna od tema o kojoj ste najradije čitali na našem portalu, kulminirajući neposredno pre, ali i nakon svečanog otvaranja stanične zgrade, simbolično održanog 20. oktobra 2023. na Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

A kako bismo bolje sagledali svu kompleksnost i veličinu projekta koji je započet sa izvođenjem još 1977. godine, pozvali smo u pomoć projektante iz niškog Kapaprojekta, koji su zajedno sa svojim kolegama uz firme BWK Engineers bili zaduženi za projekte instalacija i arhitekture, dok je projekat konstrukcije poveren firmi Del Ing d.o.o. Ceo tekst ovde

 

1. Montažna vikendica Vega: 20 kvadrata za 30 dana

38.055 pregleda; Foto: Cabin Koncept

Vega zauzima površinu od samo 20 kvadratnih metara i sastoji se od trem terase, dnevno-spavaćeg dela, kuhinje i kupatila.

Cabin Koncept, domaća firma koja se bavi projektovanjem i dizajnom enterijera i eksterijera montažnih i zidanih vikendica, ode ove jeseni  u svom portfoliju ima i tri modela tzv. tiny kuća, a ono po čemu se ovakva vrsta objekata izdvaja jeste brzina izvođenja, koja u ovom slučaju iznosi oko mesec dana.

Jedna od njih je i naš prošlomesečni „šampion“ po pitanju čitanosti –  montažna vikendica Vega, koja zauzima površinu od samo 20 kvadratnih metara i sastoji se od trem terase, dnevno-spavaćeg dela, kuhinje i kupatila, a odlikuje je minimalistički dizajn sa maksimalno iskorišćenim prostorom. Ceo tekst ovde

Još popularnih tekstova iz oktobra:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *