Vizuelizacija: INKA Studio
Aktuelno

Kuće sa bazenom i dalje u fokusu: Ovih pet tekstova bili su najčitaniji na Gradnji u septembru

Od izgradnje železničke stanice Prokop i novog stambenog bloka na Dorćolu, do uređenja trga u Somboru i oaza za odmor i uživanje na Fruškoj gori i Kosmaju.

Nakon sezone godišnjih odmora koja je kulminirala u avgustu, deveti mesec u godini doneo je lagani povratak u normalne radne i poslovne tokove i ponovno zahuktavanje svih aktvnosti vezanih za svet arhitekture i građevinarstva, što je, naravno, bilo evidentno i kroz sadržaje koje smo predstavili na našem portalu.

Mesec septembar započeli smo sa severa Srbije, izveštajem sa gradilišta graničnog prelaza Horgoš, a ubrzo potom nam je stigla i vest da će u nedelji arhitekture, u okviru Kaleidoskopa kulture, proslavljeni čileanski arhitekta Alehandro Aravena početkom oktobra održati dva predavanja u Novom Sadu.

Osim toga, poslednji letnji mesec na Gradnji su ove godine obeležili i brojni novi arhitektonski i građevinski projekti u Srbiji, regionu i širom sveta, članci o aktuelnim naučnim istraživanjima na poboljšanju svojstava građevinskih materijala, ali i podsećanje na ruski konstruktivizam i njegov uticaj na domaću arhitekturu.

Kao šlag na tortu, kraj septembra 2023. mi na Gradnji pamtićemo svakako i po najvećem do sada MeeTup događaju u organizaciji našeg portala, ovog puta sa akcentom na projektima velike složenosti koji se izvode u Srbiji. Ipak, kada je čitanost u pitanju, ovih 5 tekstova su proteklog meseca najčešće bili na ekranima vaših telefona i računara.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

 

5. Gradi se nova saobraćajnica do glavnog ulaza u staničnu zgradu Prokopa

7.259 pregleda; Projekat: CIP-a

U cilju obezbeđivanje uslova za izgradnju nove saobraćajnice sa auto-puta urađena je eksproprijacija zemljišta na Maleškom brdu.

Radovi na glavnoj beogradskoj železničkoj stanici Prokop napreduju velikim intenzitetom. Očekuje se da će do 20. oktobra čelična konstrukcija biti prekrivena staklenom fasadom, dok će unutrašnji prostor biti prilagođen za komercijalne sadržaje i povezan sa peronima kada je i zakazano otvaranje.

Pored postojećih, u planu je izgradnja i novih pristupnih saobraćajnica stanici Beograd centar. Za početak, urađena je eksproprijacija zemljišta na Maleškom brdu, u cilju obezbeđivanje uslova za izgradnju nove saobraćajnice sa auto-puta. Time vozila neće morati da ulaze u Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića. Ceo tekst pročitajte ovde

 

4. U Dunavskoj ulici na Dorćolu u planu gradnja bloka sa 490 stanova

7.350 pregleda; Vizuelizacija NRA

Sveukupan broj stambenih jedinica u svih šest lamela iznosi 490, dok je ukupan kapacitet podzemne garaže 794 parking mesta.

Atraktivna lokacija na Dorćolu mogla bi uskoro da dobije novi stambeno-poslovni blok. Naime, kako smo pisali početkom septembra, u Dunavskoj ulici u planu je izgradnja kompleksa sastavljenog od 6 lamela, spratnosti 3Po+P+6+Ps, ukupne neto površine od 73.693 metara kvadratnih.

Sveukupan broj stambenih jedinica u svih šest objekata-lamela iznosi 490, dok je ukupan kapacitet podzemne garaže 794 parking mesta. Investitor je beogradsko preduzeće SelfNest d.o.o., a idejno rešenje potpisuje arhitekta Vladan Nikolić iz beogradskog biroa NRArchitects. Ceo tekst pročitajte ovde

 

3. Evo kako će nakon uređenja izgledati Trg Svetog Trojstva u Somboru

8.593 pregleda; Vizuelizacija: 3archo

Centralna trokomponentna šara popločanja trga postignuta je spajanjem tri zakrivljena pravca koji simbolizuje poziciju nekadašnjeg spomenika.

Svečanom dodelom priznanja i otvaranjem izložbe radova, u sedištu Zapadnobačkog okruga je početkom septembra završen urbanističko-arhitektonski konkurs za izradu idejnog rešenja parternog uređenja Trga Svetog Trojstva u Somboru, koji je krajem aprila raspisao i sproveo Grad Sombor.

Prva nagrada dodeljena je autorskom timu potpisanom pod šifrom „3archo“, za rad koji odlikuje zanimljiva filozofska pozadina – triarhija i dominantna centralna trokomponentna šara popločanja trga, koja je postignuta spajanjem tri zakrivljena pravca koji simbolizuje poziciju nekadašnjeg spomenika. Ceo tekst pročitajte ovde

 

2. Od starih brodskih kontejnera bračni par iz Novog Sada napravio kuću za odmor

16.727 pregleda; Foto: Hometejner

Odlučili smo da izolaciju zidova uradimo u kombinaciji drvena konstrukcija-staklena vuna i na kraju obložimo gipsom.

Iako u Srbiji već postoji nekoliko firmi koje se bave proizvodnjom ovakve vrste objekata, projekat kontejner kuće sa bazenom koji smo vam predstavili u drugoj nedelji septembra zanimljiv je najpre po tome što ga je izveo bračni par iz Novog Sada, dvoje 35-godišnjaka bez ikakvih pređašnjih iskustava u svetu građevine.

“Sve smo radili sami. Malo smo istraživali, raspitivali se, pa uz pomoć interneta i iskustava naših roditelja koji su sami gradili kuće odlučili smo da izolaciju zidova uradimo u kombinaciji drvena konstrukcija-staklena vuna i na kraju obložimo gipsom”, rekli su za Gradnju Nebojša i Bojana Skopljak. Ceo tekst pročitajte ovde

 

1. Tri kuće na Kosmaju sa bazenom i sportskim terenima

25.140 pregleda; Vizuelizacija: INKA Studio

Sa koncepcijom jednovodnih krovova, kuće daju s jedne strane utisak potrebne barijere, dok sa druge daju utisak „prave“ kuće sa dominantnim krovom.

Ovaj vikend kompleks arhitektonski je oblikovao beogradski INKA Studio, a prema želji klijenta da se na parceli od 0,8 hektara postave tri kuće sa pratećim sadržajimabazenom, paviljonom za zajednička okupljanja i aktivnosti i sportskim terenima, te obezbedi komfor za više porodica različitih generacija.

„To su prizemne kuće koje sa koncepcijom jednovodnih krovova daju sa jedne strane utisak potrebne barijere, dok sa druge daju utisak ’prave’ kuće sa dominantnim krovom“ – naveli su za naš portal autori projekta o kom ste najradije čitali u poslednjih mesec dana. Ceo tekst pročitajte ovde

Još popularnih tekstova iz septembra:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *