Da li znate da se najviše toplotne energije gubi preko spoljašnjih zidova – čak 30%?! Demit fasada je danas najpopularnija termoizolaciona fasada pa ako mislite da je izvedete na vašoj kući, pogledajte vodič koji smo spremili za vas.

Demit fasada je popularna iz više razloga: smanjuje troškove gradnje jer se radi na tanji spoljašnji zid (21 ili 25 cm), postavlja se veoma brzo i relativno je jeftina jer fasadu prethodno nije potrebno malterisati. Ako se izvede kvalitetno, vek trajanja je oko 30 godina.

Lepilo za demit fasadu

Osnovu demit fasade čini stiropor različitih debljina (od 5 cm do 8 cm). On se lepi na podlogu odgovarajućim lepkovima za stiropor. Izuzetno je važan način nanošenja lepila na stiropor ploče. Lepilo se nanosi na ivice ploča kako bi se postigao efekat izolovane vazdušne komore. Ako se lepak ne nanese dobro dolazi do problema sa kondenzom i oslabljenom izolacijom a i vek trajanja fasade se smanjuje. Cena kvalitetnog lepka za fasadu iznosi oko 1,1 evra/m2 a potrošnja lepka je od 8-10 kg/m2. Kvalitetan lepak sa elastičnim svojstvima je garant da se na fasadi neće pojaviti pukotine. Pročitajte članak o korišćenju kamene vune kao osnove za demit fasadu.

Stipopor za demit fasadu

Poznat proizvođač stiropora je Austrotherm koji nude dve debljine ploča: od 5 i od 8 cm. Orijentaciona cena metra kvadratnog stiropora od 5 cm je oko 1,7 evra/m2 dok je za 8 cm potrebno izdvojiti oko 2,7 evra/m2. Danas u Srbiji je uobičajeno da se za fasadu koristi „fasadna petica“ t.j. stiropor debljine 5 cm. Međutim, posmatrajući evropske kriterijume u zemljama koje se nalaze u istim klimatskim zonama kao što su Nemačka, Francuska i Slovenija, samo stiropor debljine 8 cm ispunjava kriterijume koeficijenta prolaza toplote.

SAVET MAJSTORA ĐURE: „Sa ekonomske strane, u startu cena materijala stiropora od 5 i 8 cm je mala u korist petice ali bolja izolacija će veoma brzo otplatiti tu razliku. Ne preporučujem upotrebu stirodura umesto stiropora na fasadi.“

Nakon što se ploče postave na fasadu one se dodatno fiksiraju jedna uz drugu specijalnim plastičnim tiplama (oko šest tipli po m2). Cela površina fasade se pažljivo ravna i niveliše.

SAVET MAJSTORA ĐURE: „Preporučujem da se koristi falcovani stiropor (ploče sa zasecima na ivicama) jer kod stiropora sa ravnim ivicama javlja se spoj od oko 2 mm i postoji veći rizik od nastanka pukotina na spojevima.“

Mrežica za demit fasadu

Na ovako obloženu fasadu se postavlja zaštitna mrežica. Spojevi dve mrežice se rade sa oko 10% preklopa te je potrebno u startu nabaviti 10% više u odnosu na površinu fasade. Orijentaciona cena mrežice jeste oko 0,25 evra/m2.

Završni sloj za demit fasadu

Površina se gletuje podlogom za završni sloj. Orijentaciona cena ove podloge iznosi oko 4 evra/m2. Na kraju se radi završni sloj koji mogu biti u različitim bojama i teksturama. Završni malter mora imati UV stabilizator koji će garantovati postojanost nijanse dugi niz godina.

SAVET MAJSTORA ĐURE: “Preporučujem upotrebu bavalita kao završnog sloja jer ovaj material popunjava eventualne neravnine. Ukoliko se podloga gletuje pa boji i minimalne neravnine ili pukotine će biti naglašene. Takođe, usled sleganja objekta tokom vremena spojevi stiropora će se početi videti.”

Na domaćem tržištu postoje veliki broj zastupnika materijala za demit fasadu. Neki od njih su Bekament, Austrotherm…  Ono šta je najbitinje jeste da materijal poseduje atest i pisanu garanciju. Samo tako ćete biti sigurni da ste odabrali dobar materijal.

Posebna pažnja se poklanja obradi lukova, rubova i drugih površina, koje zahtevaju dodatnu obradu. Na ovim mestima pored mrežica i tipli za obradu rubova, lukova i drugih zahtevnih površina se koriste namenski profili.

Ukoliko se odlučite da unajmite majstora, cena demit fasade zavisi od predhodno navedenih faktora: debljine stiropora, vrste završnog sloja fasade i sl. Opseg cena se kreće od 12,5 do 20 evra/m2. Ukoliko je reč o većim objektima cena skele uglevnom ulazi u cenu fasade. Međutim, ukoliko je pak površina manja orjentaciona cena unajmljivanja skele iznosi oko 3 evra/m2.

Izvođenje demit fasade u slici i reči:

  1. Pre postavljanja prve ploče stiropora, pri dnu postaviti nivelisati ugaonu lajsnu koja će držati pravac postavljanja
  2. Savetujemo da se lepak se na ploču nanosi duž ivica sa osloncima i po sredini ploče
  3. Ploče stiropora se na zid postavljaju lepljenjem, a zatim se učvršćuju prema šemi tiplovima
  4. Na postavljene ploče stiropora, pre postavljanje mrežice, se nanosi prvi sloj lepka
  5. Mreža za armiranje se postavlja u prvi sloj lepka
  6. Preko mrežice se nanosi drugi sloj lepka.
  7. Nakon nanošenja i sušenja lepka, nanosi ze završni sloj u granulaciji i boji fasade po izboru investitora.
  8. Fasada se može gletovati i onda na kraju ofarbati željenom bojom.

Pročitajte još sličnih članaka u sekciji Uradi sam.

Pogledajte kako se postavlja termoizolacija na plafon:

Kad ste već ovde…