Građevinarstvo, Izvođenje

Demit fasada – uputstva i saveti majstora

Da li znate da se najviše toplotne energije gubi preko spoljašnjih zidova – čak 30%?! Demit fasada je danas najpopularnija termoizolaciona fasada pa ako mislite da je izvedete na vašoj kući, pogledajte vodič koji smo spremili za vas.

Demit fasada je popularna iz više razloga: smanjuje troškove gradnje jer se radi na tanji spoljašnji zid (21 ili 25 cm), postavlja se veoma brzo i relativno je jeftina jer fasadu prethodno nije potrebno malterisati. Ako se izvede kvalitetno, vek trajanja je oko 30 godina.

Lepilo za demit fasadu

Osnovu demit fasade čini stiropor različitih debljina (od 5 cm do 8 cm). On se lepi na podlogu odgovarajućim lepkovima za stiropor. Izuzetno je važan način nanošenja lepila na stiropor ploče. Lepilo se nanosi na ivice ploča kako bi se postigao efekat izolovane vazdušne komore. Ako se lepak ne nanese dobro dolazi do problema sa kondenzom i oslabljenom izolacijom a i vek trajanja fasade se smanjuje. Cena kvalitetnog lepka za fasadu iznosi oko 1,1 evra/m2 a potrošnja lepka je od 8-10 kg/m2. Kvalitetan lepak sa elastičnim svojstvima je garant da se na fasadi neće pojaviti pukotine. Pročitajte članak o korišćenju kamene vune kao osnove za demit fasadu.

Stipopor za demit fasadu

Poznat proizvođač stiropora je Austrotherm koji nude dve debljine ploča: od 5 i od 8 cm. Orijentaciona cena metra kvadratnog stiropora od 5 cm je oko 1,7 evra/m2 dok je za 8 cm potrebno izdvojiti oko 2,7 evra/m2. Danas u Srbiji je uobičajeno da se za fasadu koristi „fasadna petica“ t.j. stiropor debljine 5 cm. Međutim, posmatrajući evropske kriterijume u zemljama koje se nalaze u istim klimatskim zonama kao što su Nemačka, Francuska i Slovenija, samo stiropor debljine 8 cm ispunjava kriterijume koeficijenta prolaza toplote.

SAVET MAJSTORA: „Sa ekonomske strane, u startu cena materijala stiropora od 5 i 8 cm je mala u korist petice ali bolja izolacija će veoma brzo otplatiti tu razliku. Ne preporučujem upotrebu stirodura umesto stiropora na fasadi.“

Nakon što se ploče postave na fasadu one se dodatno fiksiraju jedna uz drugu specijalnim plastičnim tiplama (oko šest tipli po m2). Cela površina fasade se pažljivo ravna i niveliše.

SAVET MAJSTORA: „Preporučujem da se koristi falcovani stiropor (ploče sa zasecima na ivicama) jer kod stiropora sa ravnim ivicama javlja se spoj od oko 2 mm i postoji veći rizik od nastanka pukotina na spojevima.“

Mrežica za demit fasadu

Na ovako obloženu fasadu se postavlja zaštitna mrežica. Spojevi dve mrežice se rade sa oko 10% preklopa te je potrebno u startu nabaviti 10% više u odnosu na površinu fasade. Orijentaciona cena mrežice jeste oko 0,25 evra/m2.

Završni sloj za demit fasadu

Površina se gletuje podlogom za završni sloj. Orijentaciona cena ove podloge iznosi oko 4 evra/m2. Na kraju se radi završni sloj koji mogu biti u različitim bojama i teksturama. Završni malter mora imati UV stabilizator koji će garantovati postojanost nijanse dugi niz godina.

SAVET MAJSTORA: “Preporučujem upotrebu bavalita kao završnog sloja jer ovaj material popunjava eventualne neravnine. Ukoliko se podloga gletuje pa boji i minimalne neravnine ili pukotine će biti naglašene. Takođe, usled sleganja objekta tokom vremena spojevi stiropora će se početi videti.”

Na domaćem tržištu postoje veliki broj zastupnika materijala za demit fasadu. Neki od njih su Bekament, Austrotherm…  Ono šta je najbitinje jeste da materijal poseduje atest i pisanu garanciju. Samo tako ćete biti sigurni da ste odabrali dobar materijal.

Posebna pažnja se poklanja obradi lukova, rubova i drugih površina, koje zahtevaju dodatnu obradu. Na ovim mestima pored mrežica i tipli za obradu rubova, lukova i drugih zahtevnih površina se koriste namenski profili.

Ukoliko se odlučite da unajmite majstora, cena demit fasade zavisi od predhodno navedenih faktora: debljine stiropora, vrste završnog sloja fasade i sl. Opseg cena se kreće od 12,5 do 20 evra/m2. Ukoliko je reč o većim objektima cena skele uglevnom ulazi u cenu fasade. Međutim, ukoliko je pak površina manja orjentaciona cena unajmljivanja skele iznosi oko 3 evra/m2.

Izvođenje demit fasade u slici i reči:

1. Pre postavljanja prve ploče stiropora, pri dnu postaviti nivelisati ugaonu lajsnu koja će držati pravac postavljanja

2. Savetujemo da se lepak se na ploču nanosi duž ivica sa osloncima i po sredini ploče

3. Ploče stiropora se na zid postavljaju lepljenjem, a zatim se učvršćuju prema šemi tiplovima

4. Na postavljene ploče stiropora, pre postavljanje mrežice, se nanosi prvi sloj lepka

5. Mreža za armiranje se postavlja u prvi sloj lepka

6. Preko mrežice se nanosi drugi sloj lepka.

7. Nakon nanošenja i sušenja lepka, nanosi ze završni sloj u granulaciji i boji fasade po izboru investitora.

8. Fasada se može gletovati i onda na kraju ofarbati željenom bojom.

Pročitajte još sličnih članaka u sekciji Uradi sam.

Pogledajte kako se postavlja termoizolacija na plafon:

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

67 komentara

 1. Vance

  Nametar visine od trotoarana fasadi kuce koja je uradjena stirolorom 5 posle kise se pojavljuju vlazne fleke na visr mesta.Iznad tih mesta pa do okapnice nema tragova vlage ili probijanja vode neznam kako je doslo do pojave tih fleka

 2. Dragan Pistevic

  Postovani,
  prilikom izvodjenja demit fasade na jednospratnoj porodicnoj kuci , da li je neophodno da se stavljaju i tiplovi. Ako su najugrozenija mesta uglovi zidova da li je dovoljno samo tu utiplavati ploce.

  Unapred hvala na odgovoru ili pozivu
  Srdacan pozdrav

  Dragan Pistevic 063547148

 3. Aleksandar Stajic

  Pozdrav,
  u vezi termicke izolacije imam par pitanja:

  Zivim na prizemlju dvospratne kuce i zelim da izolujem stiroporom samo prizemlje dok sprat nije u mom vlasnistvu.

  Na nekim sajtovima se moze procitati da se ne preporucuje parcijalna izolacija jednog sprata zgrade zbog hladnih mostova – ali ja nemam drugo resenje.

  Ne znam kako da resim gornji deo fasade – da li je resenje da fasadu produzim na zid sprata iznad npr. jos 50cm preko ploce – da li ce to spreciti prodor hladoce sa neizolovanog zida sprata iznad?

 4. Goran

  Poštovani podrav
  skoro sam uradio fasadu sa stiropolom 10 cm sve je urađeno kao treba materijal kupovan kvalitetniji nije se štedilo. Međutim dešava mi se da se zna čuti tupi udarac u fasadi kao da neko kamen baci od zid. Da li mi možete pojasniti o čemu se radi. unaprijed hvala i pozdrav

  1. Ilija

   Pousta na nekim mestima pogaca od zida zato pukne

 5. dugi

  Gorane fasadu vam lepili na pogace i sad vam te pogacice od lepka otpadaju i to cujete

 6. ZORANA

  POZDRAV, INTERESUJEM ME, OBZIROM DA SE PRIPREMAM DA SREDJUJEM PRILICNO STARU FASADU SA FILCOVANIM STIROPOROM-10, KAKO DA POSTUPIM SA PRANIM SIVIM KULIROM KOJI POKRIVA PRVI METAR ODOZDO, A SVIDJA MI SE, I ZELIM DA GA ZADRZIM, ALI SE PRILICNO ISPRAO. DA LI POSTOJI NEKI NACIN DA SE ON OPERE, RENOVIRA..ILI STAGOD DRUGO? HVALA UNAPRED ZORANA

 7. Bojana Radosavovic

  Postovanje,
  Imamstan u budvi .Kada su stanari u njemu,zimi,pojave se na zidu u uglovima crne mrlje od vlage.Stan ima eloks.bravariju,i imam osjecaj da je od kondezacije.Medjutim jedan gradjevinac(istina priuceni,ali mozda je u pravu)kaze da treba uraditi demit fasadu i da je vlaga zbog toga.
  Posto je stan na srednjem spratu,a komsije ne namjeravaju da to rade,koliko ce to izmijeniti situaciju sa vlagom?
  Srdacan pozdrav iz Crne gore i hvala unaprijed

 8. Don Silvio

  Demit fasada?

 9. Dusan

  Odlican tekst Sonja i veoma lepo pojasnjeno sta je sve potrebno kako bi se izvela kvalitetna izolacija fasade. Verujem da postoji jos ljudi koji bi voleli da cuju malo preciznije o detaljima, zasto se tipluje, kako se odradjuju spojevi oko prozora, ispod terasa – zasto hidroizolacija tih pozicija, preklapanje mrezica, opsivanje kaplame itd. Sto se mene tice od danas vas sajt ide na bookmark favorite.
  Svako dobro,

  1. Sonja Brstina

   Hvala na pohvali. Trudimo da se pokrijemo sto više tema i što detaljnije.

 10. Mario

  Pošzovani,
  Molim Vas za pomoć. Odradio sam stiropor,mrežicu i završni sloj ljepila. U dilemi sam,koju fasadu odabrati,kojeg proizvođača i da li akrilnu,silikonsku ili silikatnu. Neki od trgovaca i majstora mi kažu da silikatna i silikonska nisu efikasne u kombinaciji sa stiroporom tj.da bi trebao uzeti akrilnu,dok drugi kažu da su bolje silikonske i silikatne. Vaša iskustva i znanja o ovome…

 11. Душко

  Имам криве зидове, како да поставим стиропор?

 12. Zana

  Imam stan 57 mk, 2 terase , sprat prvi , pa me intersuje orjentaciono kolika bi bila cena izolacije sa demit fasadom ?

 13. Ivana

  Postovani,

  Od nedavno mi se posjavila spoljna vlaga na demit fasadi postavljenjoj pre 3-4 god. Vlaga je samo na spoljnoj strani zida u predelu sokle u duzini od otprilike 5 metarala. Duz tok zida ne postoje nikakve vodovodne cevi koje bi mogle da vlaze zid.

  Da li ste mozda imali slicne slucajave i da li imate ideju st ato moze biti?

  Unapred hvala
  Ivana

 14. DRAGANA

  izolacija stara 10 god sada radimo fasadu kazu treba ponovo lepak i mrezica a sve je ok

 15. Trajce

  Postavili smo lepak mrezicu bez stiropora spolja po zahtevu vlasnika a onda smo postavili fasada i to smo sve uradini na temperaturi od 0°c hoce li lepak zamrnuti i na leto poceti da otpada mrezica ?

Оставите одговор

Obavezna polja *