Radovi su počeli u martu 2021. godine; Foto: Screenshot YouTube (Jadran d.o.o. Beograd)
Izvođenje

Horgoš u rekonstrukciji: Pogledajte kako teku radovi na graničnom prelazu (video)

Jedan od najopterećenijih i najfrekventnijih graničnih prelaza u našoj zemlji trebalo bi da zablista u novom ruhu u drugoj polovini sledeće godine. 

Obnova i dogradnja graničnog prelaza Horgoš počela je u martu ove godine na srpsko-mađarskoj granici, a vrednost ugovorenih radova je 2,08 milijardi dinara.

Posao izvođača radova poveren je kompaniji Jadran d.o.o. iz Beograda, dok sam granični prelaz predstavlja deo evropskog Koridora 10 i jednu od ključnih tačaka tranzitnog saobraćaja kroz našu zemlju,.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Radovi su podeljeni u 12 faza; Foto: Screenshot You Tube (Jadran d.o.o. Beograd)

Dodatne trake, novi terminal, prateći sadržaji…

Prema projektnom zadatku, prеdviđеna jе izgradnja dvе dodatnе saobraćajnе trakе za tеrеtna vozila, nova parking mеsta za tеrеtna, putnička i autobuska vozila, formiranjе dvе trakе za autobuski saobraćaj i dvе dodatnе trakе za putnički saobraćaj.

Takođe, predviđena je i izgradnja novog tеrеtnog tеrminala i jеdna traka za vangabaritna vozila na izlazu iz zеmljе, funkcionalna prеnamеna i rеhabilitacija/rеkonstrukcija postojеćе kolovoznе konstrukcijе, postavljanjе novih kabina za kontrolu, izgradnja objеkata pratеćih sadržaja kao i javnog toalеta.

U ovoj fazi radova asfaltirano je više od 10.000 kvadratnih metara; Foto: Screenshot You Tube (Jadran d.o.o. Beograd)

Ovih dana su toku radovi na proširenju trake za teretni saobraćaj na izlazu i zemlje.

Kako je ranije najavljeno, projekat će se sastojati od dvanaest faza – prva faza je projektovanje, zatim slede građevinski radovi, radovi na niskogradnji, elektro-mašinski radovi kao i ozelenjavanje zelenih površina, dok je završetak radova planiran za drugu polovinu 2023. godine.

Poslednje informacije iz kompanije Jadran d.o.o. otkrivaju nam da su ovih dana u toku radovi na proširenju trake za teretni saobraćaj na izlazu i zemlje, a uskoro započinju i asfaltiranje nove trake za putnička vozila. Kako navode, u ovoj fazi radova asfaltirali su više od 10.000 kvadratnih metara.

Jedan od najopterećenijih i najfrekventnijih prelaza u zemlji

Kako piše portal Subotica.com, prošle godine je tokom letnje sezone (jun, jul i avgust), uprkos smanjenoj fluktuaciji usled pandemije, preko ovog graničnog prelaza u našu zemlju ušlo više od milion i po putnika, a izašlo oko 1,2 miliona ljudi. U istom periodu je preko Terminala Horgoš u zemlju ušlo više od 43.000 kamiona, a iz nje izašlo gotovo 40.000 teretnjaka.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Мила

    pravo vreme za renoviranje, upravo pred katolički Božić i Novogodišnje praznike? Suviše očigledno da bi bilo slučajno!?!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *