Nameštaj i oprema

Savršeno nesavršena Ikeina kolekcija nameštaja koja izgleda kao da je pravljena ručno

Holandski dizajner Piet Hein Eek kreirao je kolekciju nameštaja u kojoj se godovi, mrlje od farbe i spojevi stavljaju u prvi plan.

Nova Ikeina kolekcija nameštaja Industriell je nešto sasvim drugačije od onoga što smo do sada videli. U skladu sa Hein Eekovim nacrtima, nameštaj u ovoj kolekciji imaće naglašene čvorove i spojnice, a na nekim proizvodima su prisutne čak i mrlje od farbe u žutim, plavim i sivim nijansama. Za izradu gotovo svih proizvoda, korišćene su nove tehnike ne bi li se dobio dojam da su oni pravljeni ručno. To će omogućiti da se nameštaj prodavati po ustaljeno niskim cenama za široko tržište.

Bilo je  teško ubediti radnike da odjednom prihvate sve one stvari na koje su do sada gledali kao na greške.

Kako ističu iz Ikee, cilj kolekcije Industriell bio je da se „redefiniše masovna proizvodnja nameštaja i da se uniformisanost izvrne naopačke“. Upravo smo to i dobili – savršeno nesavršen nameštaj!

Nije greška

„Najveći izazov pri izradi bio je da se zadrže one nesavršenosti koje svaku rukotvorinu čine jedinstvenom. Bilo je dosta teško ubediti radnike u fabrici da odjednom prihvate sve one stvari na koje su do sada gledali kao na greške“ – izjavio je holandski dizajner.

Od aprila u izabranim radnjama

U kolekciji Industriell naći će se širok izbor elemenata poput stolica, stolova, keramike, tekstila i staklene galanterije. Njeno lansiranje je najavljeno za april i biće dostupna u ograničenim količinama u određenim evropskim zemljama.

Foto: Ikea

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *