Kuća na Čardaku sa odličnom kružnom vezom objekta i tla; Foto: Relja Ivanić
Domaći i regionalni projekti, Izdvojeno, Kuća godine 2021

Kuća za odmor u Sremskoj Kamenici blisko povezana s pejzažem

Ova vikendica nije zamišljena da svojom pojavom bude nametljiva, već da prostor bude prilagođen potrebama korisnika i da im boravak u njoj bude prijatan i uvek zanimljiv.

Po projektu arhitekte Dragana Marinčića sa saradnicama Anom Gojković i Aleksandrom Marinčić iz novosadskog Studio M+, u Sremskoj Kamenici nikla je kuća za odmor čiji je položaj objekta od početka bio najveća inspiracija i vodilja prilikom projektovanja.

Pozicija ove vikendice od 373 kvadrata odlikuje se na prvom mestu izuzetnim položajem – smeštena je na padini zapadne orijentacije sa panoramskim pogledom na Novi Sad.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Kuća na Čardaku zadovoljava sve funkcionalne potrebe komfornog stanovanja; Foto: Relja Ivanić

Kuća u potpunosti okrenuta gradu

U okruženju lokacije smeštene su individualne kuće i vile, svaka u svom intimnom okruženju, te u tom smislu kontekst postojeće okolne arhitekture nije postavljen kao tačka koja je od posebnog značaja za oblikovanje objekta.

„Zapravo, to možda i nije sasvim precizno, jer se odatle pojavila ideja da kuća pomalo ’okrene leđa’ ulici, na čijem se završetku nalazi i u potpunosti se okrene gradu“, kaže za naš portal arhitekta Dragan Marinčić.

Osnovni zadatak, dodaje, bio je isprojektovati kuću koja će služiti za povremeni, po potrebi i duži boravak, i koja će zadovoljiti sve funkcionalne potrebe komfornog stanovanja sa dodatnim sadržajima kao što su bazen, letnja kuhinja, sauna…

Kuća okrenuta gradu; Foto: Relja Ivanić

Kuća je pozicionirana na najvišem delu parcele i najbliže ulici, kako bi se omogućile najlepše vizure.

Proces definisanja objekta u prostoru imao je svoje trajanje i tok u kojem su se ideje uobličavale, analizirale, neke su se napuštale, a neke – transformisale.

Jedna od prvih ideja, na primer, bila je da kuća, s obzirom na nagib padine, bude polu-ukopana i da krov postane deo terena sa zadnje strane.

„Ono što se nije menjalo i što je od početka bilo sasvim jasno, jeste pozicioniranje kuće na najvišem delu parcele i najbliže ulici, kako bi se omogućile najlepše vizure, ali olakšalo priključenje na komunalnu infrastrukturu“, napominje naš sagovornik.

Iz objekta se omogućava savršen pogled na grad; Foto: Relja Ivanić

Dnevni boravak okrenut prema terasi i dvorištu

Funkcionalana postavka kuće prati „T“ šemu, u dva volumena koja uokviruju prostranu terasu na koju se nadovezuje bazen sa plažom.

U glavnom volumenu smešten je dnevni boravak koji se velikim zastakljenim površinama ugaono otvara prema terasi i dvorištu. Sa druge strane, uz terasu se nižu dečija i roditeljska soba sa kupatilom, koje se takođe velikim staklenim površinama otvaraju ka terasi.

U mirnijem delu, prema unutrašnjem dvorištu, smeštena je radna soba, sauna i garaža sa vešernicom, dok je ispod dela objekta smešten podrum, kojem se, zbog denivelacije terena, pristupa spolja.

Podrumu se zbog denivelacije terena pristupa spolja; Foto: Relja Ivanić

Sadržaji se nižu duž dve ukrštene ose, što zapravo predstavlja glavni koncept i specifičnost ovog projekta.

Gledano u osnovi, sadržaji se nižu duž dve ukrštene ose, što zapravo predstavlja glavni koncept i specifičnost ovog projekta.

„Rezultat ovakvog koncepta je racionalna funkcionalna organizacija sa jedne strane, a istovremeno organsko prožimanje unutrašnjeg i spoljnjeg prostora uz stvaranje specifičnih mikoroambijenata i vizura u samom enterijeru“, kaže Marinčić.

Centralni motiv tako postaje terasa, koja je duž jedne ose „razrezana“ tako da okolno zelenilo kao klin ulazi u nastali procep, a u podu terase definisane su i dodatne površine za zelenilo. Kao dodatak terasi, na granici sa susednom parcelom, a neposredno uz bazen, smeštena je „letnja kuhinja“.

Racionalna funkcionalna organizacija vlada u celoj kući; Foto: Relja Ivanić

Izbor materijala i enterijerska završnica

Konstruktivni sistem objekta je skeletni armiranobetonski, sa punom AB pločom ravnog krova i zidovima od bloka. Za fasadu su razmatrani različiti predlozi, a klijenti su se na kraju opredelili za fasadnu oblogu od opeke u sivoj nijansi.

Nadstrešnica terase izvedena je od lameliranih drvenih greda, dok je opremanje enterijera – izbor obloga i rasvete, izbor i dizajn nameštaja, urađeno u saradnji sa novosadskim A1 design hub.

Nadstrešnica terase izvedena je od lameliranih drvenih greda; Foto: Relja Ivanić

Spoljnim stepenicama postignut je dodatni kvalitet i dinamika kružnog toka oko i kroz kuću.

Koncept pejzažnog uređenja je, kaže Marinčić, takođe imao svoju evoluciju, od sasvim prirodnog, praktično zatečenog, do terasasto projektovanog terena po želji klijenata,u kasnijoj fazi.

„Tada su osmišljene spoljne stepenice za pristup terasi iz dvorišta, sa nivoa podruma – čime je zapravo postignut dodatni kvalitet i dinamika kružnog toka oko i kroz kuću“, objašnjava on za Gradnja.rs.

Koncept pejzažnog uređenja je imao je imao svoju evoluciju, od sasvim prirodnog, do terasasto projektovanog terena; Foto: Relja Ivanić

Nenametljiva već prijatna

Kako dodaje, moglo bi se reći da kuća nije zamišljena da svojom pojavom bude nametljiva, budući da je osnovna ideja bila da prostor bude prilagođen potrebama korisnika i da im boravak u njoj bude prijatan i, na neki način – uvek zanimljiv.

Foto-galerija

Koncept pejzažnog uređenja je imao je imao svoju evoluciju, od sasvim prirodnog, do terasasto projektovanog terena; Foto: Relja Ivanić
Koncept pejzažnog uređenja je imao je imao svoju evoluciju, od sasvim prirodnog, do terasasto projektovanog terena; Foto: Relja Ivanić
Kuća na Čardaku sa odličnom kružnom vezom objekta i tla; Foto: Relja Ivanić
Kuća na Čardaku sa odličnom kružnom vezom objekta i tla; Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Kuća okrenuta gradu; Foto: Relja Ivanić
Kuća okrenuta gradu; Foto: Relja Ivanić

Faktografija

  • naziv objekta: Kuća na Čardaku
  • mesto: Sremska Kamenica
  • investitor: privatni investitor
  • autori projekta: Studio M+, Dragan Marinčić; saradnice: Ana Gojković, Aleksandra Marinčić
  • enterijer: A1 design hub
  • godina projektovanja: 2017/2018.
  • godina izgradnje: 2018/2020.
  • površina: 373 m2
  • izvođač: M1 TIM 2017 d.o.o. Novi Sad
  • fotografije: Relja Ivanić

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

13 komentara

  1. Saša

    Daleko je ovo od povezanosti sa pejzažom.Naruśavaju prirodu i mir.

  2. Živoslava

    Nategnuta priča. Za one prepune para a k’o malk’o gluplje, da se „zalepe“ za priču…..

  3. miki

    … majamiju evo me … !

  4. Boban

    Ovaj portal je postao stecište kritičara i samoproklamovanih stručnjaka kojima ništa, ali ništa ne odgovara. Ili nije to baš taj stil koji je potreban za tu lokaciju, ili nije raspored dobar ili se zakače prosto za neku reč ili rečenicu iz naslova, uglavnom – dobrih radova na ovom portalu, za njih, nema.

    To sve proizilazi iz vrlo plitkog razmišljanja koje je tesno povezano sa gordošću i napumpanim egom kritičara. To što nije u stanju ni približno dobar rad da prikaže, neće ga sprečiti da pljucne na nešto u šta je uloženo jako puno truda, energije, i, pogotovo kada se radi o porodičnim kućama, ljubavi novih vlasnika. Novac ne moramo pominjati, on se nekako podrazumeva kao pokretač svih tih procesa, ali mnogo je lakše čoveka koga ne poznaješ proglasiti kriminalcem, nepoštenim, lopovom ili „k’o malk’o glupljim“ (o količini pravopisnih grešaka napravljenim na tako malom prostoru može se napisati esej) i slično nego prihvatiti činjenicu da postoje ljudi koji mogu da zarade više novca od tebe a da ne žrtvuju svoj obraz i lični integritet.

    Žao mi je što smo u tolikom procentu neostvareni, nesrećni, nezadovoljni svojim životima i to u tolikoj meri da nam ništa tuđe ne može biti lepo. Mada, sami smo krivi, svako kuje svoju sreću. Šta pošalješ to ti se vraća.

    1. Boban

      Moram samo još da napomenem da se moj komentar ne odnosi samo na ovaj članak, više je generalno osvrtanje na atmosferu koja provejava na portalu.

      1. Igor Conić

        Slažemo se ali ne možemo zabraniti komentarisanje.

        1. Boban

          I ne treba, naravno! Vama sa portala svaka čast što tolerišete toliku količinu nekonstruktivnih komentara.

          Svakodnevno bacim pogled šta ima novo kod vas, često dobijem inspiraciju za neke svoje objekte, i drago mi je da postoji jedno ovako mesto na internetu. Na BIM konferenciji sam imao priliku i lično da se uverim da je tim koji vodi ovaj sajt pre svega ekipa pozitivaca i dobrih ljudi. Moj pređašnji komentar ima za cilj da svi zajedno pokušamo da svojim komentarima podstaknemo jedni druge na kvalitetnije razmišljanje o problemima u građevinarstvu i arhitekturi, onako kako to i priliči stručnim licima, a da usputna dobacivanja, paušalne neosnovane procene i sličan „škart“ ostavimo tamo gde mu je mesto, na ulici.

  5. Zoran

    Slažem se sa Bobanom. Odličan komentar.

    1. Zoran

      pa i ne bas. ja se mogu sloziti samo delimicno…
      kao sto mi se i ovaj objekat delimicno dopada, a delimicno ne 😉
      recimo stepeniste kroz onu hortikulturu je fenomenalno, garant je milina kreteti se tim delom.
      a, npr one 2 stubine (a kako ih drugacije nazvati) odmah tu, stvarno ne znam zasto takvo resenje?!

  6. Zoran

    moram da dodam:
    https://www.gradnja.rs/minimalisticka-vila-od-drveta-i-bakra-koja-stedi-energiju/

    PS: primer (prvi na koji sam naleteo) povezanosti sa pejzazem, od oblikovanja, do tehnologije do…
    ma sve. pa uporedimo, ako nije (nekome) problem. ili necemo. nebitno potpuno.
    komentare je lako pisati, napadati ili se braniti – nije svrha.
    panta rei…

  7. Ranko Radovic

    Samo neka se vrti algoritam 🔥

  8. maja

    Ko je radio hortikulturno rešenje i ovaj kvazi alpinetum neka pocepa diplomu ako je uopšte ima.

  9. Pejzažni arhitekta

    Odličano odredjen alpinetum!!!! Generalno, kuća za odmor je savršena i baš je po mom ukusu. Nadam se da će se vremenom pokloniti malo veća pažnja pejzažnom uredjenju. Prava šteta je da se veoma malo sredstava izdvojilo za pejzažno urejdenje. Staza preko zelenih površina nije funkcionalna, nema prostora za igru dece, ili se to ne vidi iz prilozenih fotografija. Takodje, ograda je lepa, ali uz ovakavu “vikendicu” je moglo drugačije rešenje da se isprojektuje.

Ostavite odgovor na miki

Obavezna polja *