Vikendica od 65 kvadrata kraj Novigrada; Foto: Koridor27
Domaći i regionalni projekti, Izdvojeno

Kuća za doktora u Istri s galerijom za pogled na more

Glavna želja investitora bila je da se sa terase ostvari pogled na more. Pogledajte kako je to postignuto i na koji način se odvajaju od komšijskih pogleda.

U rezidencijalnom naselju Dajla pokraj Novigrada, Konzola Arhitektura, o čijoj kubičnoj kući u Istri smo pisali nedavno, podigla je za doktora vikendicu od 65 kvadrata.

Gradnja kuće započeta je u zimu 2019, kuća je završena taman pred pandemiju – u proleće 2020. godine. Plac od svega 271 metara kvadratnih je duguljastog pravougaonog oblika, a na njemu se već nalazila stara kuća.

Ova kuća je projektovana kao zamenska, odnosno nalazi se na istoj poziciji gde se nalazila uklonjeni objekat, koji je definisao površinu nove kuće.

Na galeriji od 15 m2 smeštene su dve sobe i kupatilo, kao i terasa sa pogledom na more.

Glavna investitorova želja bila je pogled na more sa terase na kojoj bi čitao knjige i gledao more. Uz to, kuća je trebalo biti jednostavna za održavanje i korišćenje. Rezultat je više nego interesantan!

Prostorni plan Grada Novigrada je u tom delu predviđa prizemne kuće. Rešenje u ostvarivanju investitorove želje bilo je postavljanje slemena kuće paralelno uz dužu stranu placa, odnosno upravno na liniju obale, uz korišćenje maksimalne dozvoljene visine do venca i slemena.  Unutar takvog volumena bilo je moguće smestiti galeriju površine 15 m2 u kojoj se nalaze dve sobe i kupatilo, kao i terasa sa pogledom na more.

Sunce tokom cele godine

Sve kuće unutar konteksta imaju severnu orijentaciju i zasenjene enterijere bez direktnog svetla. Koriste se pretežno samo preko letnih meseci.

Međutim, u projektovanju ove kuće vodilo se računa o uglovima ulaska svetla u volumen objekta tokom cele godine kroz različita godišnja doba, kako bi ona mogla da se koristi tokom cele godine. Pozicije otvora dozvoljavaju sunčevim zracima ocrtavanje tragova kretanja sunca po zidovima i tavanici.

Box soba

U otvorenom prostoru prizemlja nalazi se društvena zona koju čine kuhinja, trpezarija, dnevni boravak i otvoreno stepenište prema galeriji kao i kupatilo.

Na spratu se nalazi jedna box soba dimenzija 2×2 metra koja je s jedne strane otvorena kliznim vratima, usko kupatilo, i „master“ soba sa terasom.

Nove i stare biljke

Na placu se nalazi staro drvo smokve, visoki čempres, kao i stablo masline. Nove zasađene biljke su hortenzije, ruzmarini, salvija

Pokretni paravani za intimu

Zbog blizine susednih kuća, dva pokretna paravana koriste se za ostvarivanje intimnosti.

Pogledajte video:

Grafički prilozi:

Osnove i preseci
Osnove i preseci
Situacija
Situacija
Analiza dnevnog svetla
Analiza dnevnog svetla
Analiza dnevnog svetla
Analiza dnevnog svetla

Fotogalerija

Vikendica od 65 kvadrata kraj Novigrada; Foto: Koridor27
Vikendica od 65 kvadrata kraj Novigrada; Foto: Koridor27

Faktografija

  • ime projekta: Kuća za doktora
  • autor: Konzola Arhitektura 
  • godina: 2019-2020
  • lokacija: Dajla, Novigrad, Istra
  • tip projekta: vikendica
  • površina placa: : 271 m2
  • površina objekta: 65 m2
  • projekat elektroinstalacija: Instel d.o.o., M.L. elektroinstalacije d.o.o.
  • HVAC: Fabris inženjering d.o.o., Fast Forward d.o.o.
  • glavni izvođač: Šudić d.o.o.
  • nadzor: Konzola Arhitektura
  • geodezija: Arc Geo d.o.o.
  • prozori: ABS
  • enterijerski elementi: Vitalis d.o.o.
  • nameštaj: Casa In d.o.o.
  • fotografije: Rajan Milošević – Koridor27
  • video: Dino Santaleza

 

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

3 komentara

  1. arhitekta

    simpatično
    jako simpatično

  2. Ljubica

    Ljudi moji, kako ove stepenice koje se zavrsavaju na 25cm od zida? Moglo je tu i pametnije resenje da se uradi

  3. miki

    kakvi su ovo drveni paneli za trešenje tepiha , u vezi sa medicinom ili paravani od suseda, niske betonske ograde čemu, što ne posade čemprese ,tuje…jadno ?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *