Saznajte šta je potrebno da ugradite podno grejanje u vaš dom, koliko to košta i koje su prednosti ovakvog vida zagrevanja prostorija.

Pošto je visina instalacija podnog grejanja od 10 do 12 cm, to znači da stolarija upravo toliko treba da je podignuta od ploče. Iz ovog uslova proizilazi da je podno grejanje lakše postaviti u fazi gradnje nego u završene objekte. U ovu visinu staje podloga, cevi, ravnajući sloj i završna obloga. Kao podloga može se koristiti stirodur u kombinaciji sa armaturnom mrežom ili gotove stiroterm ploče sa kanalima za cevi.

Osnovna prednost podnog grejanja u odnosu na radijatorsko jeste što je za njega potrebna puno niža temperatura vode.

 

Kao završna podloga za podno grejanje preporučuje se keramika, mermer ili granit jer su upravo ovi materijali vrlo dobri provodnici toplote. Takođe, može se postavljati dvoslojni ili troslojni parket. Parket od punog drveta se ne preporučuje jer može doći do njegovog rasušivanja a samim tim i do razilaženja parketa.

Preporučljiva temperatura polaznog voda za podno grejanje je 35 do 40 stepeni što nam daje na samoj površini poda optimalnu temperaturu oko 28 stepeni. Podno grejanje je odlično ako je izvor energije toplotna pumpa koja ima dobro iskorišćenje pri niskotemperaturnim režimima.

Vreme postavke i ispitivanje

Vreme postavke podnog grejanja nije ništa duže od klasičnog, do dva dana za jedan stan prosečne kvadrature.

Ispitivanje sistema za podno grejanje se vrši vazduhom sa 3 bara pritiska u trajanju od par sati a pre izrade ravnajućeg sloja dobro je da se već napuni tečnošću.

Cena podnog grejanja

Cena podnog grejanja može da varira od 15 do 40 evra po kvadratnom metru a zavisi od toga koje cevi i koja podloga se koriste kao i da li se radi regulacija temperature i protoka za svaku sobu pojedinačno ili samo jedna regulacija za ceo objekat.

Prednosti podnog grejanja

Osnovna prednost podnog grejanja u odnosu na radijatorsko jeste što je za njega potrebna puno niža temperatura vode (maksimun 40 stepeni) ali i što ne zauzima prostor te zidovi ostaju slobodni. Takođe, podni razvod dugo zadržava temperaturu što znači da može da prođe i 10 sati a da se ne uključi kotao za dostizanje sobne temperature.

Podno grejanje trotoara

Podno grejanje se može koristiti za topljenje snega na parkinzima i trotoarima. Za ovu vrstu grejanja potrebno ugraditi izmenjivač toplote jer je za tu namenu dovoljna temperatura vode 10 do 12 stepeni.

Foto i tekst: Dejan Stamatović; naslovna fotografija: izvedeni projekat Gradnja.rs

Srodni tekstovi na portalu Gradnja.rs:

Firme iz kategorije Grejanje:

Dodaj firmu u Adresar