Renzo Piano u svojoj radionici. Fotografija: Stefano Goldberg za Kraljevsku akademiju umetnosti u Londonu
Aktuelno

Renzo Piano projektuje grčku agoru za 21. vek

Univerzitet Johns Hopkins angažovao je slavnog italijanskog arhitektu da isprojektuje zgradu Homewood kampusa u Baltimoru koji bi svojim izgledom trebalo da oživi drevnu atinsku agoru.

Pomenuta zgrada postaće dom Agora Instituta pod okriljem fondacije Stavros Niarchos, a posvećena je, kako piše Archpaper, „jačanju demokratije kroz poboljšanje građanskog angažmana i javnog diskursa širom sveta“.

Njihov prvi zadatak je da se pronađe novo mesto javnog okupljanja, a rešenje vide upravo u ovoj budućoj zgradi. Fondacija je u junu 2017. objavila da će uložiti 150 miliona dolara za pokretanje ovog projekta, mada budžet za izgradnju objekta još uvek nije utvrđen.

Zgrada Homewood kampusa u Baltimoru bi svojim izgledom trebalo da oživi drevnu atinsku agoru za 21. vek.

Agora Institut je zamišljen kao „akademski i javni forum“ koji ci trebalo da okupi stručnjake iz oblasti političkih nauka, psihologije, neuronauke, filozofije, etike, sociologije i istorije. U zgradi bi trebalo da se održava širok spektar javnih događaja poput diskusija, predavanja, simpozijuma, večera i predstava.

Sama lokacija zgrade još uvek nije pripremljena, mada se očekuje da to bude na mestu dostupnom svim građanima Baltimora, a ne skriveno duboko u kampusu. Objekat bi trebalo da bude dovršen do 2022. godine.

Antička grčka agora u Atini

Agora iz Panovog ugla

Slavni arhitekta Renzo Piano je već radio sa ovom fondacijom na projektu Kulturnog centra Stavros Niarchos u glavnom gradu Grčke i u zvaničnom saopštenju je izjavio da je ponudu Fondacije prihvatio jer duboko ceni njihov rad. Ovo će biti njegov prvi projekat u Baltimoru, inače sestrinskom gradu njegove rodne Đenove.

„Projekat Univerziteta Johns Hopkins me je privukao zbog svoje humanističke prirode i zbog toga što sam oduvek bio zainteresovan za kreiranje prostora za učenje. Veoma sam srećan i počastvovan što sam dobio priliku da započnem ovu novu avanturu“, izjavio je Piano.

Kulturni centar Stavros Niarchos u Atini (foto: Michael Denancé)

Renzo Piano, kako je poznato, smatra se jednim od vodećih svetskih arhitekata. Nedavno je najavio da će njegov studio dobrovoljno projektovati novi most u Đenovi nakon velike tragedije koja se dogodila ovog leta u tom gradu. Njegovi grandiozni projekti nikli su na pet kontinenata i ovenčani su prestižnim nagradama kao što su RIBA, AIA i Pritzker. Trenutno je na Kraljevskoj akademiji umetnosti u Londonu aktivna njegova retrospektivna izložba.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. miki

    super! sokrata, homera i pitagoru ćemo da kloniramo i idemo sve iz početka!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *