Karakteristična fasada na na Bulevaru Cara Lazara 106 u Novom Sadu; Foto: Bojan Županec
Domaći projekti, Izdvojeno

Novosadska zgrada čiji izgled može da kreira svaki od stanara

Fasadna ravan koja se u toku dana menja u odnosu na osvetljenost fasade i pozicije brisoleja navodi i korisnike da nesvesno učestvuju u arhitektonskoj igri.

Smeštena na mestu jedine preostale kuće na ovom potezu, nova stambena zgrada na adresi Bulevar cara Lazara 106 autorsko je delo nagrađivanog arhitekte Lazara Kuzmanova.

Objekat investitora “Rekord invest” ima 2.800 kvadratnih metara raspoređenih na osam etaža skrivenih iza fasadne ravni koja je centralna tačka ove zgrade.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Objekat je ka ulici orijentisan prema jugu; Foto: Bojan Županec

Promenljivost fasadnog fronta

Ova stambena zgrada je, pre svega, specifična građevina, koja po svojoj promenljivosti fasadnog fronta postaje prepoznatljiv reper na jednom od najfrekventnijih bulevara koji povezuje istočne i zapadne delove Novog Sada.

„Pored toga što se težilo da, prilikom sagledavanja arhitekture od strane posmatrača, objekat uvek bude drugačiji, s obzirom da je objekat ka ulici orijentisan prema jugu, sam način komponovanja fasadne ravni sa senilima je omogućio i zamračivanje stambenih prostorija kod jakog sunca“ – navodi osnivač studija Kuzmanov and Partners.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Gradnja.rs (@gradnja)

Ideja je bila da objekat odskoči od nasleđene estetike i da skrene pažnju posmatrača.

Naš sagovornik dalje ističe da je na fasadnoj masi podela svetlih i tamnih frontova ostvarena kroz specifičnu arhitektonsku ritmičku igru.

„U jedinom mogućem arhitektonskom oblikovanju kada se vrši ’blombiranje’ već završenih uličnih celina, ideja je bila da objekat odskoči od nasleđene estetike i da skrene pažnju posmatrača“ – kaže Kuzmanov.

Beli fiksni paneli omogućavaju prožimanje tamnih brisoleja kroz njih; Foto: Bojan Županec

Fasadna ravan koja se menja u toku dana

Dinamiku fasade karakterišu klizni brisoleji tamnosive boje sa horizontalnom podelom, dok beli fiksni paneli omogućavaju prožimanje tamnih brisoleja kroz njih.

„Uz pomoć senki, osunčanosti delova fasade i pomerljivosti masa, dobijamo fasadnu ravan koja se menja u toku dana, u odnosu na osvetljenost fasade i pozicije brisoleja“, navodi Kuzmanov.

Na taj način svaki stanar dobija mogućnost kreiranja izgleda svoje zgrade, a da ne bude svestan toga, i da u zavisnosti od željenog zamračenja svog stana učestvuje u arhitektonskoj igri.

Svaki stanar dobija mogućnost kreiranja izgleda svoje zgrade; Foto: Bojan Županec

Inovativna i razigrana arhitektura

Projekat Lazara Kuzmanova iz 2022, završen dve godine kasnije, još je jedan biser u nisci ovog autora koji svojim delima pokazuje da stambena novogradnja, koja često ima negativan prizvuk u javnosti, ipak može da bude inovativna i razigrana.

Tu se pre svega izdvaja njegov projekat u Vase Stajića ovenčan Priznanjem u kategoriji „Arhitektura“ na 36. Salonu arhitekture, potom zgrada u Železničkoj 25 prepoznatljiva po koloritnim kubusima, pa sve do nove ikone Bulevara Oslobođenja sa matematičkom ritmikom na fasadi.

Fasada koja poziva na igru; Foto: Bojan Županec
Faktografija
naziv objekta:

Stambena zgrada

lokacija:

Bulevar cara Lazara 106, Novi Sad

investitor:

“Rekord invest” d.o.o., Novi Sad

autor projekta:

Lazar Kuzmanov

godina projektovanja:

2022.

godina izgradnje:

2024.

bruto površina:

2.800 m²

spratnost:

Po+P+G+5+Pk

izvođač:

“Gra-vet” d.o.o., Novi Sad

fotografija:

Bojan Županec

video:

Siniša Ristić

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

7 komentara

 1. ArhBG

  Ok fasada, ali kvari utisak zastita od golubova u vidu siljaka. Trebalo se o tome razmisljati u gazi projektovanja. Retko se vidja tako nesto na potpuno novom objektu…..maltene neuseljenom. Bilo bi dobro da smo videli i neke osnove.

 2. miki

  ovakav fasadni momenat postoji u beogradu na zgradi ugao gandijeve i jurija gagarina od 2010. autor nepoznat i deset puta bolje rešenje od „nagrađivanog“

  1. NN

   To je zgrada „Sun City“ završena 2016/17, iza projekta stoji Merin Group.

 3. Marko

  Nije loše rešenje, ali:
  Detalj oluka koji izlazi iz krovne ravni, pa ulazi u fasadu je katastrofalan.
  Trebalo je bolje rešiti podzemni priključak na elektroinstalacije, mogao je bar da bude postavljen u nišu na ulazu.
  Deo objekta sa balkonima /terasama/ po koloritu i materijalima je potpuno odvojen od ostatka objekta, što daje loš konačni utisak.

 4. Mira Hain

  Malo da se i stanari pokažu koliko su kreativni. Odlično izgleda i super fotografija.

 5. Katarina Živanović

  Odlične fotografije i odlično rešenje!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *