Cela kuća na Popovici okrenuta je ka bazenu; Foto: Nikola Martinović
Aktuelno

Detalji bazena i ograda dominirali listom najčitanijih tekstova na Gradnji u junu

Od konstrukcija bazena i ograda, preko kompleksa na mestu IMT-a i Selfi mosta na Savi, do stana u Beogradu koji je izdat istog dana kad je i dat u oglase.

“Niko nije protiv progresa, razvoja i gradnje. Samo ono mora biti plansko, utemeljeno na zakonima i jasno definisano po pravilima”. Ovom izjavom arhitekte Igora Mikitišina započeli smo naše druženje sa čitaocima u junu, podržavši napore domaćih arhitekata i inženjera da se Generalštab i kompleks Beogradskog sajma sačuvaju i rekonstruišu.

Tokom poslednjih trideset dana sagledavali smo i brojne aktuelne projekte, poput onog koji se tiče revitalizacije zgrade Jugošpeda i preseljenja Muzeja Nikole Tesle u Beograd na vodi, upoznali vas s najuspešnijim arhitektonskim firmama u Srbiji po dobiti u 2023. godini, ali i s najboljim arhitektonskim projektima u susednoj nam Hrvatskoj.

Naravno, sveprisutni Expo bio je tema više naših tekstova u junu, posetili smo i stadione na kojima se trenutno igra Evropsko fudbalsko prvenstvo u Nemačkoj, a posebnu pažnju posvetili smo i junskom upisnom roku na univerzitetima u Srbiji i velikom interesovanju kandidata za osnovne studije arhitekture i građevinarsta.

Ipak, uprkos vrućinama koje i dalje traju, vaši brojni klikovi i lajkovi otkrili su nam kojih 5 tekstova su bili najčitaniji na našem portalu u mesecu za nama.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

5. Green Line: Kompleks na mestu IMT-a sa kulom od 160 metara

Iz beogradskog biroa ZAP, koji je iznedrio koncept A bloka na Novom Beogradu, dolazi nam novi arhitektonsko-urbanistički projekat koji, prema rečima istoričara umetnosti Marka Stojanovića, svojim konceptom pretenduje da utopijske ideje Le Korbizjeove Atinske povelje materijalizuje u estetsku i funkcionalnu realnost.

Radi se o projektu pod imenom Green Line, kompleksu planiranom na parceli površine od 35,8 hektara, u kome će osim visinskih orijentira do 160 metara dominirati i 800 metara dug zeleni koridor koji se proteže od Egipatske ulice do Ulice Jurija Gagarina, sa parkovima, teretanama i fontanama. Ceo tekst ovde

14.460 pregleda; Vizuelizacija: ZAP

 

4. Od luksuza do potrebe: 7 primera bazena na projektima iz Srbije

Nakon što nam je leto došlo i zvanično, prema kalendaru, osvrnuli smo se na sedam projekata iz naše arhive domaćeg arhitektonskog stvaralaštva koji nam pokazuju da dizajnerski oblikovan bazen u sklopu porodične kuće, imanja ili vikendice sve više postaje obavezna stavka i na našim prostorima.

Uz obilje novih informacija i grafičkih prikaza vezanih za projektovanje samih bazena, nadamo se da smo uspeli da vam predstavimo kako ovaj „osvežavajući“ arhitektonski element može doneti ne samo dodatnu vrednost i luksuz, već i estetsku i funkcionalnu dimenziju domu. Ceo tekst ovde

14.905 pregleda: Foto: Gradnja.rs (bazen u Veterniku kod Novog Sada po projektu Sonje Brstine)

 

3. Selfi most na Savi raspona 116 metara i bez stubova u vodi

Otvoren krajem aprila kao svojevrsna nova atrakcija Beograda na vodi, Selfi most je mesto sa kojeg možete da uživate u pogledu na Savu ne samo preko ograde, nego i ispod vaših nogu. Naime, deo ovog beogradskog mosta je popločan prirodnim kamenom, dok je jedan uži deo izveden u staklu.

Međutim, ono što ovaj most na Savi Promenadi čini posebnim jeste njegova konstrukcija koja je predstavljala složen inženjerski zadatak. Radi se o zakrivljenoj grednoj čeličnoj konstrukciji raspona 116 metara, bez stubova u vodi, koja se konzolno nadvija nad rekom skoro 20 metara. Ceo tekst ovde

16.903 pregleda; Foto: Gradnja

 

2. Ovaj stan u Beogradu izdat je istog dana kada je dat u oglase

Bogatstvo kolorita, efektne slike, kao i zaobljeni frižider u boji, učinili su da se ovaj enterijer u Beogradu na vodi istakne u moru apartmana za izdavanje u prestonici, što predstavlja najvažniji zadatak za arhitektu kada se stan oprema za buduće zakupce.

Uz „otežavajuću okolnost“ u vidu ograničenog budžeta, arhitektkinja Sonja Brstina očito je uspela da odgovori na zahtev klijentkinje da kreira pravi magnet za poglede jer je stan izdat istog dana kad je i dat u oglase, a potom ga je „obišlo“ i više od 19.000 čitalaca Gradnje. Ceo tekst ovde

19.236 pregleda; Foto: Igor Conić

 

 1. Ograđivanje doma: 13 domaćih primera dizajnerskih ograda

Iako ograda predstavlja bitan element u arhitektonskoj kompoziciji porodičnih stambenih objekata, u praksi se često zanemaruje njen značaj u funkcionalnom i oblikovnom smislu. Međutim, da postoje i primeri koji govore drugačije portal Gradnja pokazao vam je početkom prošlog meseca.

Naime, tom prilikom iz naše bogate arhive izabrali smo 13 projekata dizajnerskih ograda na nekim od najuspešnijih primera stambene arhitekture u Srbiji, uz obilje novih detalja koje su nam otkrili sami autori, što je rezultiralo i ubedljivo najčitanijim tekstom u junu 2024. godine. Ceo tekst ovde

25.525 pregleda; Foto: Miloš Martinović (Vila Romb u Bariču, Remorker Architects)

Još popularnih tekstova iz juna:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *