Steno Diabetes Center u Kopenhagenu projektovan je tako da podstiče pacijente ali i posetioce na interakciju s prirodom.

Koliko se u projektovanju zdravstvenih centara u nordijskim zemljama otišlo daleko govori i ova primer centra za lečenje dijabetesa u kojem je akcenat stavljen na što bliži kontakt pacijentara sa prirodnim okruženjem. Tim koji čine firme COWI A/S, Vilhelm Lauritzen Architects, Mikkelsen Architects i STED Landscape osmislili su centar kao prostor koji svojom formom mami pacijente da ga istražuju a posetioce da se osećaju dobrodošlo.

Kroz čitav kompleks centra unutrašnji i spoljašnji prostor se u kontinuitetu prožimaju i to tako da stave akcenat na pridodu i svetlo. Od samog ulaza, koji je okrenut ka jugu pa samim tim ima i puno prirodne svetlosti, uređena staza i stepenište vode direktno do krovne bašte u kojoj pacijenti i posetioci mogu uživati u prijatnom okruženju.

Stepenište vodi od ulaza direktno na krovnu baštu u kojoj pacijenti i posetioci mogu uživati u prijatnom okruženju.

 

U prizemlju centra organizovane su zajedničke prostorije ali i sale za tretmane. Između ovih prostora umetnuto je šest dvorišta i niz manjih čekaonica u kojima se nalaze i biblioteke i prostori za čitanje.

Zajedničke prostorije u kojima pacijenti mogu da primaju posete projektovane su kao tematske zone u formi trgova. Nutricioni trg služi kao “laboratorija hrane”, u Trgu znanja smeštena je biblioteka, Fitness Square namenjen za vežbanje a u Exhibition Square se odvijaju radionice i izložbe.

Zajedničke prostorije dizajnirane su u tipičnoj nordijskom duhu gde su podovi i plafoni obloženi svetlim drvetom. Kroz čitav prostor centra priroda je centralni element uređenja, a transparentnost objekta i prožimanje unutrašnjosti i spoljašnjosti omogućiće da promene vremenskih prilika tokom godine menjaju i sam izgled objekta.

Situacija

Centar će se prostirati na 18.200 kvadratnih metara, a planirano je da bude izgrađen do 2020. godine, piše ArchDaily.

Koncepet pozicioniranja objekta u terenu

Korisni linkovi na portalu Gradnja.rs:

Rendering i crteži: COWI A/S, Vilhelm Lauritzen Architects, Mikkelsen Architects i STED Landscape