Ova dvorana nema pravih uglova već je to nepravilna srtuktura koja se suptilno uklapa u okolni, potpuno neurbanizovan, pejzaž.

Fiskulturnu salu projektovala je arhitektonska firma FEA Studio za privatnu školu u iranskom gradu Bastam. Objekat je izgrađen na krajnjem severu grada predstavlja jedinu izgrađenu strukturu u toj oblasti. Zahvaljujući njenom neobičnom obliku, ova sportska hala izgleda kao oblak koji je dodirnuo tlo.

Uobičajeno je da su sportski objekti kubusne forme. Međutim, arhitekte su inspirisane okolnim pejzažem stvorile nešto sasvim drugačije. Podizanjem i spuštanjem delova fasade kao i pomeranjem sadržaja ka unutrašnjosti, postignut je izgled kao da objekat samo na nekim delovima dodiruje teren.

Objekat je izgrađen od aluminijumskih sendvič panela. Na mestu gde su ukinuti uglovi objekta, fasada je zastakljena što daje sportskoj hali daje lakši izgled. Stakleni paneli pružaju i dobar pogled na okolni pejzaž.

Ideja je bila da se kreira zgrada koja će postati deo okolnog pejzaža, poput oblaka.

– rekle su arhitekte iz FEA Studio.

Gabarit zgrade prilagođen je dimenzijama terena za košarku. Duž jedne strane objekta, uz teren, organizovan je lobi, kancelarije, svlačionice, kupatila… Iznad kuhinje i skladišnog prostora u prizemlju, nalazi se sala za stoni tenis.

Osim što su iz uprave škole izrazili želju da fiskulturna sala ima karakterističan izgled, zahtevali su i da se troškovi svedu na minimum, pa budžet od 374.000 evra nije prekoračen, piše Dezeen.

Osnova sportske hale
Presek sportske hale

Foto: FEA Studio

Povezani članci na portalu Gradnja.rs: