Maslina, bazen koji se gubi u moru i planine u daljini, čine ovu kuću spektakularnom.

Vila, po projektu biroa MGXM Architectssmeštena je na brdašcu i relativno je blizu obali koja se proteže duž zapadne strane Mesinijskog zaliva na Peleponezu. Sastoji se iz dva volumena koji su povezani terasom koja tokom leta služi i kao dnevni boravak. Ugođaj boravka na otvorenom, pored dugačkog bazena i pogleda na more, obogaćuje i stablo masline koje, kao i sva ostala stabla na placu, nisu posečena tokom gradnje kuće.

Objekat je postavljen tako da gost prvo vidi portal koji spaja dve kuće i koji uramljuje pogled ka drvetu s žutom garniturom, infinity bazenu čija se ivica spaja s morem i planinama Tajget koje se vide u daljini. Ova harmonijska sekvenca postignuta je upotrebom odgovarajućim materijala. Isti onaj mermer koji je korišćen za popločavanje terase ujedno uokviruje i bazen, dok kamen na prizemlju pravi jednu vrstu rama koji uokviruje idiličnu sliku.

Portal kao da uramljuje sliku na kojoj se vidi stablo masline, žuta garnitura, bazen čija se ivica gubi u moru i planine u daljini.

 

Ni ostala stabla na placu, među kojima su masline i palme, nisu posečena već je oko njih postavljen deking tako da će jednog dana na tom mestu biti hladovine.

Kuća od 330 kvadrata ima dva nivoa: na prizemlju je dnevni boravak, kuhinja i trpezarija dok su na spratu smeštene spavaće sobe. Veliki otvori na obe etaže omogućavaju sjajan pogled na okolinu, a pritom je zagarantovan priliv velike količine svetlosti. U enterijeru su korišćeni svetli tonovi koji se na pojedinim mestima ugašeni teksturama drveta.

Spavaćom sobom na spratu dominira drveni kubus koji je isto vreme uzglavlje kreveta ali i toalet koji se krije iza zida. Maštu na odmoru podstaknuće i prozor iznad kreveta koji iz toaleta pruža pogled ka moru. Bezobrazne arhitekte…

Maštu na odmoru podstaknuće i prozor iznad kreveta koji iz toaleta pruža pogled ka moru.

 

Pri izgradnji kuće korišćeni su lokalni materijali s Peleponeza koji je bogat brojnim rudnicima kamena. Mermerne ploče postavljane su na podove, fasadu i na svim drugim mestima gde je to bilo moguće.

Kada padne mrak i upali se noćna rasveta, onda nastupa nova magija.

Crteži

Foto: Panagiotis Voumvakis

Srodni članci na portalu Gradnja.rs: