Novoprojektovani sportski kompleks na Vračaru; Rendering: BIROVIA
Novi objekti

Na Južnom bulevaru u planu sportski kompleks sa bazenom

Beogradska žila kucavica dobiće reprezentativan objekat s olimpijskim i dečjim bazenom, tri multifunkcionalne sportske sale, kao i garažom sa 127 parking mesta. 

Nakon najave izgradnje vrtića u Šumatovačkoj, te podzemne garaže u Skerlićevoj, grad Beograd oglasio je ovih dana i javnu prezentaciju Urbanističkog projekta za izgradnju sportskog kompleksa na Južnom bulevaru, takođe u opštini Vračar.

Nosioc izrade urbanističkog projekta, kao i kompletne projektne dokumentacije je preduzeće Mašinoprojekat Kopring iz Beograda, sa arh Ivanom Popović – odgovornom urbanistkinjom, arh Sašom Andrejevićem – odgovornim projektantom, dok je autor idejnog rešenja kompleksa prof. Goran Vojvodić, arhitekta ispred preduzeća „BIROVIA doo“ iz Beograda.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Kolski i pešački pristup parceli sa javne saobraćajne površine ostvaruje se iz pravca juga; Rendering: BIROVIA

Pristup parceli s Južnog bulevara

Predmet Urbanističkog projekta je katastarska parcela u KO Vračar, koja je nepravilnog, približno pravougaonog oblika ukupne površine 6.732 m2.

Kolski i pešački pristup parceli sa javne saobraćajne površine ostvaruje se iz ulice Južni bulevar.

Na predmetnoj katastarskoj parceli postoje i u funkciji su tereni na otvorenom, teniski teren, košarkaški teren, rukometni teren, sportski balon i parkić.

Pored terena, u njihovoj funkciji su i dva zatvorena objekta, tipa kafea, jedan spratnosti P, a drugi Su+P, a koji su radi izgradnje sportskog kompleksa predviđeni za rušenje.

Neto površina objekta iznosi 11.778 m² (zatvoreni prostor), dok je ukupna bruto površina objekta 13.982 kvadratna metra.

Katastarska parcela ima ukupnu površinu 6.732 kvadratna metra; Rendering: BIROVIA

Objekat je projektovan kao sportski kompleks koji čini zatvorena sportska hala sa otvorenim bazenom.

Objekat je slobodnostojeći, projektovan kao sportski kompleks koji čini zatvorena multifunkcionalna sportska hala sa otvorenim bazenom i pratećim sadržajima, spratnosti Po+Su+P.

U istočnom delu parcele predviđen je kupališni kompleks, koji obuhvata otvoreni olimpijski bazen, sa mogućnošću zatvaranja u zimskom periodu i pratećim tribinama na otvorenom, kao i mali otvoreni bazen kružne forme u severoistočnom delu parcele.

Slobodne površinne su predviđene kao kombinacija uređenih površina i zelenila; Rendering: BIROVIA

Teleskopske tribine

Objekat je projektovan u granicama definisanim građevinskom linijom, okvirnih osnovnih dimenzija 59 x 43 m, kompaktnog volumena, spratnosti Po+Su+P.

Multifunkcionalna sala dimenzija 23,2 x 42,2 m namenjena je ekipnim sportovima s loptom, s mogućnošću postavljanja teleskopskih tribina.

U prizemlju će se naći teretana kao i ambulanta.

Osnova

Sa galerije se može pristupiti svlačionicama preko zasebnog stepeništa koje je jednovremeno i evakuaciono stepenište.

Na nivou galerije predviđena je multifunkcionalna sala dimenzija 25,0 x 16, 5m namenjena borilačkim veštinama, kao i multifunkcionalna sala dimenzija 17,0 x 16,5 m namenjena rekreativnim i sportskim aktivnostima.

Sa galerije se može pristupiti svlačionicama preko zasebnog stepeništa koje je jednovremeno i evakuaciono stepenište. U toj zoni je predviđen i „suvi“ bar za potrebe ketering usluga.

Ukupna bruto površina objekta iznosi 13.982 kvadratna metra; Rendering: BIROVIA

Olimpijski i dečji bazen

Spoljni deo kompleksa obuhvata kupališni sadržaj – otvoreni olimpijski bazen dimenzija 50,03 x 25 m (sa mogućnošću pokrivanja lakim zatvorenim konstruktivnim sistemom u zimskom periodu) sa plažom i mestom za spasioca, kao i dečiji bazen Ø10 m kome se pristupa preko ulaznog platoa i svlačionica unutar objekta preko dezinfekcionih barijera.

U zaleđu bazena su formirane tribine (tri visine, dužine 50m) za boravak posetioca u vremenu korišćenja bazena odnosno za posmatranje sportskih priredbi.

U garaži 127 parking mesta

Parkiranje je rešeno u okviru objekta tj. podzemne garaže na suterenu i podrumskoj etaži, а predviđen je i prostor za parkiranje bicikala na nivou suterena.

U okviru garaže objekta projektovano je ukupno 127 parking mesta, od čega je sedam mesta namenjeno za parkiranje vozila osoba sa posebnim potrebama.

Ulaz u Sportski kompleks Vračar; Rendering: BIROVIA

Na javnom uvidu od 16. septembra

Zainteresovani mogu tokom javne prezentacije da izvrše uvid u projekat, kao i da svoje primedbe i sugestije na planirana rešenja dostave Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove, najkasnije do 23. septembra 2022. godine.

Grafički prilozi

Osnova
Osnova
Presek
Presek

Galerija rendera

Novoprojektovani sportski kompleks na Vračaru; Rendering: BIROVIA
Novoprojektovani sportski kompleks na Vračaru; Rendering: BIROVIA
Rendering: BIROVIA
Rendering: BIROVIA
Rendering: BIROVIA
Rendering: BIROVIA
Rendering: BIROVIA
Rendering: BIROVIA
Novoprojektovani sportski kompleks na Vračaru; Rendering: BIROVIA
Novoprojektovani sportski kompleks na Vračaru; Rendering: BIROVIA
Rendering: BIROVIA
Rendering: BIROVIA
Rendering: BIROVIA
Rendering: BIROVIA

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *