Planira se izgradnja oko 46.000 kvadrata stambeno-poslovnog prostora
Novi objekti

Na mestu Centrotekstila u Bloku 8 planiraju se zgrade od devet spratova

Na atraktivnoj parceli predviđa se izgradnja dva stambeno-poslovna objekta koja su oblikovane integralno, kao jedna vizuelna celina sa 201 stanom i 13 lokala.

Povod za izradu Urbanističkog projekta je inicijativa grupe investitora Centrotextil, Jugofund i Napred a.d. Beograd, radi izgradnje novih objekata na uglu ulica Goce Delčeva i Bulevara Mihajla Pupina na Novom Beogradu. Zahtev je podneo PC ART DOO iz Beograda koji je izradio urbanistički projekat za stambeno-poslovni kompleks ukupne bruto kvadrature od 46.894 metara kvadratnih.

Na dve parcele planira se izgradnja objekata spratnosti 2Po+P+ 8+Ps i 3Po+P+ 8+Ps sa 201 stanom i 338 parking mesta.

Po tipologiji blok 8 je otvoreni blok, koji je većem delom izgrađen, a jedini deo koji je ostao za izgradnju je predmet ovog urbanističkog projekta. Predmetne parcele su (GP.1) 259 i 258/5 površine 4.977m2 i (GP.2) 258/6 površine 2.282 kvadrata. Na ovim parcelama planira se izgradnja objekata spratnosti 2Po+P+ 8+Ps (GP.1) i 3Po+P+ 8+Ps (GP.2) sa 201 stanom, 13 lokala i 338 parking mesta.

Objekti na GP.1 i GP.2 su arhitektonski oblikovani integralno, kao jedna vizuelna celina, iako su dva zasebna objekta. Oblikovani su u skladu sa funkcijom i zahtevima organizacije stambeno-poslovnog objekta, u duhu savremene arhitekture, sa ciljem formiranja humanog i prijatnog ambijenta za stanovanje, navodi se u projektu.

Povučeni spratovi

Dalje se navodi da su volumen i razmera objekta usklađeni sa pravilima iz plana. Arhitektonskim stilom, primenom završnih materijala i svetlih boja, teži se postizanju „lakoće“ suprotno monumentalnosti, zbog znatne „mase“ objekta.

Objekti su projektovani sa povučenim spratom, krov iznad povučenog sprata je ravan krov. Krov iznad dela 1. sprata oba objekta i iznad dela 7. sprata objekta na GP.1 je uređena popločana – ozelenjena površina. Izlazak je omogućen iz zajedničkih prostorija i/ili iz pripadajućih
stanova.

Glavni dekorativni element fasade su brisoleji na svim terasama.

Objekat je projektovan u duhu moderne, savremene arhitekture. Materijalizacija i obrada fasade opredeljena je sa težnjom da se zadovolje estetske vrednosti zgrade, kao i da se obezbedi visok komfor za korisnike, tako da svaki lokal ima velike staklene površine a svaki stan velike prozorske otvore – klizna vrata za izlazak na terasu iz svih prostorija, celom dužinom stana, navodi se u UP.

Glavni dekorativni element fasade su brisoleji na svim terasama, fiksni i pokretni, koji su različito artikulisani na pojedinim delovima fasade, tako da daju različit utisak fasade.

Krovne ravni ravnog krova su sa nagibom oko 2-5%. Završni sloj krova je zaštitni posip preko hidroizolacione membrane.

Komunikacija

Kolski pristup parceli ostvaruje se iz interne blokovske saobraćajnice, dok je pešački pristup objektu omogućen iz svih pravaca. Projektovani su razdvojeni kolski ulaz na parcelu i izlaz sa parcele, širine 7.0m i 8.0m, preko upuštenog ivičnjaka i ojačanog trotoara, za merodavno vozilo putnički automobil. Projektovani su razdvojeni kolski ulaz i izlaz iz garaže.

Javni uvid

Javna prezentacija urbanističkog projekta za faznu izgradnju stambeno-poslovnih objekata na uglu ulica Goce Delčeva i Bulevara Mihajla Pupina traje do 28. septembra do kada zainteresovani mogu da podnesu primedbe.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

11 komentara

 1. Marko

  Jos jedan monstrum od zgrade na samo desetak metara od vec postojeće. Prosto je neverovatno kakve sve gluposti padju na pamet ovoj gradskoj vlasti

 2. Arhitekta sa NBG

  Ne, to nije jedina neizgrađena parcela, već na njoj postoji objekat od 2 etaže, a uz to je i zelena površina na kojoj se planira ovaj objekat. Još jedan slučaj uništavanja života stanara u starom objektu, potpuno zaklanjanje sunca, vazduha, nov udar na infrastrukturu i parkinge koji su već prepunjeni. I sve to protiv svih principa na kojima je NBG nastao. Dokle više???

  1. Student građevine

   Ja upravo gledam i vidim da ima objekat iz onog perioda, koji nije zajebancija i nije slučajno takve arhitekture i spratnosti koje jeste. Valjda bi se nekom logikom trebao renovirati/revitalizirati taj postojeći objekat a ne rušiti i praviti zgradu od 9 spratova :O

 3. Zoran

  Svideli mi se na prvi pogled renderi.. sve dok gledajuci jedan od njih nisam skontao da mi je glavna asocijacija – studenjak…
  bas jeu dalo za to, samo se prepakuje na brzaka. cas posla, majkemi…
  ma nek su zivi i zdravi!

 4. arhitekta

  kolka zgradaaa

 5. Floyd011

  Glupo je da ostane širina i zelenilo. Pored toga, već nekoliko godina to nije Goce Delčeva, jer da jeste onda bi bilo na uglu Lenjinove i Goce Delčeva

 6. Sambala

  Jezivo! Gde god je ostalo iole slobodnog prostora treba umesto drveca posaditi monstrum zgrade! Dokle unistavanje iole pristojnog zivota u ovom gradu?

  1. arhitekta

   sve dokle svi
   ne stanemo
   pod jednu krušku

 7. blok8a

  Koja alavost – em je malo što će graditi i na drugoj parceli gde je lepa zelena površina sa jelkama, em će progutatii dobar deo trotoara. Pa gde će kumovi da izbace bašte ispred zgrade!?

 8. Jovan

  Gudra radi Beograd se gradi…..

 9. arhitekta

  jednom rečju – katastrofa

Ostavite odgovor

Obavezna polja *