Ovi saveti svešće kondezaciju u prostoru na minimum.

Kondenzacija i šteta koju ona prouzrokuje je direktan rezultat života u modernim uslovima koji je vođen željom za toplijim i komfornijim prostorijama, kao i potrebom za čuvanjem energije. U mnogim stambenim jedinicama u potkrovljima, plafoni i zidovi su dobro izolovani, vrata i prozori dobro i kvalitetno ugrađeni, stari dimnjaci zatvoreni.

Rezultat toga su toplije prostorije, ali i vrlo ograničena ventilacija, tako da vodena para koja se proizvede tokom uobičajenih svakodnevnih životnih aktivnosti nema mogućnost da izađe iz prostorije i time se samo podstiče kondenzacija, a povećava se i rizik od pojave buđi i alergija.

Manje je poznato da četvoročlana porodica dnevno proizvede oko 10 litara tečnosti obavljajujući svakodnevne aktivnosti u domu kao što su kupanje, grejanje, pranje, peglanje veša pa čak i samo disanje. Za osam sati spavanja, dvoje odraslih osoba proizvede tokom sna čak 0,64 litara vodene pare!

Kondenzacija i vaš VELUX krovni prozor

U zagrejanoj, dobro izolovanoj prostoriji, unutrašnja površina stakla će biti toplija i to će redukovati rizik od kondenzacije. Međutim, u dobro izolovanoj prostoriji, staklo će i dalje biti najhladniji deo, pa će se tu i pojaviti kondenzacija. Ne treba izgubiti iz vida da je duplo staklo odličan izolator, a ne izvor toplote.

Tako u neadekvatno grejanoj prostoriji (koja sadrži količi