Betula Desing Center u Lješevićima; Foto: Vladimir Popović
Domaći i regionalni projekti

Autentična fasada na zgradi kod Kotora inspirisana brezama

Ova poslovna zgrada „presvučena” je polutransparentnim aluminijumskim perforiranim panelima koji joj daju upečatljiv dnevni i noćni izgled. 

Novoizgrađeni poslovni objekat BETULA Design Center nalazi se u Lješevićima, u opštini Kotor, neposredno uz magistralni put Kotor – Budva, na parceli površine 876 kvadratnih metara.

Kako za naš portal navode arhitekti iz podgoričkog Studija Synthesis, na datom lokalitetu je naglom izgradnjom objekata namenjenih za poslovne delatnosti došlo do intenzivnog pretvaranja zelenih površina u betonske i izgrađene površine.

U odnosu na to, na predmetnoj lokaciji je projektantski fokus bio najviše usmeren na intenziviranje zelenog fonda kroz partnerno uređenje, sa njegovim prenošenjem i u sam objekat.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Poslovna zgrada u Lješevićima projektovana je 2019. godine; foto: Vladimir Popović

Na prvoj etaži „umetnut“ je ozelenjeni poluatrijum, na koji je omogućena vizura iz većine unutrašnjih prostora.

Objekat je slobodnostojeći, spratnosti P+2, bruto građevinske površine 870 m2, orijentacije jugozapad-jugoistok. Spratna visina prizemlja je 4,50 metara, dok su spratne visine prve i druge etaže 3,80 metara.

Osnova ima oblik izduženog trapeza, koji se proteže na sve tri etaže. U dobijenu jednostavnu formu “umetnut” je na prvoj etaži ozelenjeni poluatrijum, na koji je omogućena vizura iz većine unutrašnjih prostora.

Na prizemlju se sa natkrivenog glavnog ulaza na severo-istočnoj strani pristupa u prostor showrooma za salon nameštaja, u okviru kojeg se nalaze i prijemni pult, sanitarije, pomoćna prostorija i tehnička prostorija. U ovoj zoni objekta smešteno je jezgro sa jednim liftom i trokrakim stepeništem.

Poslovna namena ovog objekta prilagođena je savremenom poslovanju; Foto: Vladimir Popović

Ozelenjeni poluatrijum

Spratovi su formirani oko centralne zelene terase – ozelenjenog poluatrijuma. Na prvom i drugom spratu projektovani su kancelarijski prostori sa mini-kuhinjom i sanitarijama smeštenim uz komunikaciono jezgro.

Poslovna namena ovog objekta prilagođena je savremenom poslovanju, pa se objekat sastoji od transformabilnih kancelarijskih prostora. Na krovu objekta se nalazi otvorena terasa.

Za materijalizaciju objekta korišteni su kvalitetni savremeni materijali sa odgovarajućim karakteristikama za uslove primorja, otporni na povećanu vlažnost, insolaciju i salinitet.

Fasade daju vizuelni identitet ovom poslovnom objektu; foto: Vladimir Popović

Fasada je inspirisana drvetom breze pa otuda i sam naziv objekta Betula što na latinskom znači breza.

Severoistočna i severozapadna fasada objekta su okrenute ka saobraćajnici i kao takve predstavljaju fasade koje daju vizuelni identitet ovom poslovnom objektu.

S obzirom na to da su na etažama projektovani kancelarijski prostori, cilj je bio stvoriti vizuelnu barijeru u odnosu na okruženje (skladišni prostori, prometna saobraćajnica), a ipak dozvoliti da prirodno svetlo prodre u prostore.

Zato je, navode podgorički arhitekti, projektovana demit fasada sa fasadnim prozorima od aluminijumskih profila, a zatim „presvučena” polutransparentnim aluminijumskim perforiranim panelima.

Fasada je inspirisana drvetom breze pa otuda i sam naziv objekta Betula što na latinskom znači breza.

Podgorički arhitekti kreirali su autentičnu, ventilisanu fasadnu površinu; Foto: Vladimir Popović

 

Dva tipa panela na fasadi

Perforirani fasadni paneli od aluminijumskog lima projektovani su kao obostrano bojeni u RAL 9002 boju. Na fasadi se razlikuju dva tipa panela i to jedan sa paralelnim kružnim perforacijama Ø20 mm i korakom perforacije 40 mm i drugi tip sa naizmeničnim kružnim perforacijama Ø50 mm sa korakom perforacije 65 mm.

Kombinovanjem mehaničkih osobina profilisanih limova i estetskih i funkcionalnih prednosti perforiranih površina kreirana je autentična, ventilisana fasadna površina.

Ova površina se menja od monolitne strukture danju do transparentne, noću, kada se uključe svetla. Odvajanjem perforiranog omotača za 50 cm od primarne fasade omogućeno je održavanje primarne fasade postavljanjem montažno-demontažnih perforiranih gazišta preko potkonstrukcije perforiranih panela.

Sve fasade objekta su u beloj boji; foto: Vladimir Popović

Otvaranje objekta ka prolaznicima

Kako se u prizemlju nalazi salon nameštaja, potrebno je bilo objekat otvoriti ka prolaznicima, pa se u prizemlju kao element omotača na ovim fasadama javlja transparentno staklo, navode autori projekta.

U izložbenom prostoru – prizemlju objekta i na stepeništu i zajedničkim hodnicima u jezgru projektovan je cementni podni sistem, monolitan, otporan na habanje i pogodan za ovakvu namenu prostora. U kancelarijama su kao podna obloga predviđene tekstilne ploče.

Perforirana fasada; foto: Vladimir Popović

Zelene površine se nadovezuju na šaru popločanja sa naizmeničnim prodorima zelenila i popločanih površina.

Parking površine su predviđene sa završnom oblogom od betonskih “travnih” ploča, s ciljem da se i u ovoj zoni zadrže travnate površine.

Plato na severozapadnoj strani objekta projektovan je od betonskih opločnika nepravilnih konusnih oblika i služiće kao izložbeni prostor za outdoor nameštaj.

Zelene površine se nenametljivo nadovezuju na šaru popločanja sa naizmeničnim prodorima zelenila i popločanih površina. Time se postiže postepeni prelaz ka zelenim površinama sa žbunastim vrstama i drvećem.

Zbog orijentacije objekta projektovane su vrste senke i polusenke tamnijeg kolorita, čime je akcenat stavljen na arhitekturu objekta.

Od drveća je planirana aromatična vrsta Osmanthus fragrans, koja svojom visinom neće zaklanjati pogled sa zelene terase.

Na prednjem platou projektovan je drvored breza; foto: Vladimir Popović

Zbog prozračne krošnje, za ozelenjavanje je izabrana vrsta breze Betula alba koja neće zaklanjati fasadu objekta.

Na prednjem platou u otvorima u popločanju projektovan je drvored breza kako bi se vizuelno odvojio parking prostor i obezbedila zasena za parkirana vozila. Izabrana je vrsta breze Betula alba zbog prozračne krošnje koja neće zaklanjati fasadu objekta.

Zelena terasa je projektovana kao ekstenzivni krovni vrt sa žbunastim vrstama i drvećem. Na otvoru u fasadi projektovana je konstrukcija od sajli za vrste puzavica čime će jedan deo severne fasade biti ozelenjen.

Nominacija za Piranezi nagradu

Novozgrađeni Betula Design Centar jedan je od pet objekata iz Crne Gore koji su nominovani za međunarodnu Piranezi nagradu za arhitekturu za 2021. godinu, koja se dodeljuje u okviru Piranskih dana arhitekture u Sloveniji.

Grafički prilozi

Faktografija

  • Projektantski studio: Studio Synthesis architecture&design, Podgorica
  • Vodeći projektant: Dr Sonja Radović Jelovac, dipl. inž. arh.
  • Projektant: Marija Lukić, dipl. inž. arh.,
  • Projektanti saradnici: Danijela Mijajlović, dipl. inž. arh., Marko Jović, dipl. pejz. arh. Maja Tišma, dipl. inž. arh.
  • Godina projektovanja: 2019.
  • Bruto površina objekta: 870 m2

 

Izabrali smo za vas:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Anton

    Simpaticna zgrada, ali sto se tice inspiracije, sem reci biroa, ja na fasadama ne vidim nesto sto bi moglo da sugerise bas brezu. Moze se reci da izbuseni lim treba da izazove efekat krosnji drveca, ali i to bi bilo pretenciozno i neargumentovano.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *