Kantina „Culinaris“ u Kragujevcu; Mladen Jovanović
Domaći i regionalni projekti, Izdvojeno

Culinaris Kantina – Arhitektonska poslastica usred Šumadije

Arhitektonska forma objekta obučenog u aluminijumske panele, inspirisana je samim nazivom, odnosno logotipom MIND parka kraj Kragujevca.

Biro BINA Studio iz Kragujevca potpisuje projekat kantine „Culinaris“ – prvog u nizu realizovanih objekata šireg kompleksa MIND parka koji je u izgradnji u Sobovici, nedaleko od grada na Lepenici.

Kada budu završeni, objekti u okviru kompleksa biće različitog sadržaja i sa kantinom – koja zauzima površinu od 2.423 kvadrata  – formiraće jedinstvenu nezavisnu polifunkcionalnu celinu.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Kantina formira posebnu oblikovnu celinu u budućem MIND parku; Foto: Mladen Jovanović

Konceptualni odgovor na prethodno definisani objekat

Kako u početnoj fazi projektovanja nisu postojala urbanistička i prostorna ograničenja definisana postojećom fizičkom strukturom, analize i razmišljanja bili su vođeni projektnim zadatkom i prostornim potencijalima same lokacije.

U zoni visinski najvišeg dela prostora MIND parka, sa zapadne strane u odnosu na objekat kantine, planirana je izgradnja upravne zgrade. Ovaj objekat je funkcionalno, oblikovno i poziciono, najdominantniji.

U skladu sa tim, definisan je koncept kantine koji bi arhitektonski i prostorno odgovorio na prethodno definisani objekat upravne zgrade kao i ostalim planiranim sadržajima.

Svojim oblikom kantina prati „pokrenutu“ formu upravne zgrade i formira posebnu oblikovnu celinu.

Kako objašnjava arhitekta Bojan Pavlović iz BINA Studija, sagledivost lokacije i ideja formiranja potpuno nove grupacije inspirisala je na znakovno razmišljanje u kontekstu i formiranje arhitektonske forme inspirisane samim nazivom, odnosno logom MIND parka.

„U predloženom arhitektonskom rešenju, može se prepoznati simbol ’M’ i identitet kompanije kroz arhitektonsku formu. Svojim oblikom, kantina takođe prati ’pokrenutu’ formu upravne zgrade i formira posebnu oblikovnu celinu sa povremenim otvaranjem objekta i povezivanjem sa spoljašnim prostorom“ – ističe Pavlović.

Sa zapadne strane u odnosu na objekat planirana je izgradnja upravne zgrade; Foto: Mladen Jovanović

Funkcionalno arhitektonsko rešenje

Objekat je projektovan i izveden kao slobodnostojeća fizička struktura. Gabarit objekta odnosno orijentacija volumena definisana je prema izvedenoj saobraćajnici i parking prostoru sa severozapadne strane i budućim sadržajima MIND parka u slobodnom delu bloka.

S obzirom na to da je parking prema saobraćajnici u funkciji kompleksa, a zona prema njemu vrlo saglediva, projektovano je spuštanje dela saobraćajnih pristupnih površina prema podrumskoj etaži i nezavisno funkcionisanje te zone.

Kako je u pitanju ekonomski pristup objektu, tako su i severozapadni deo prizemne i kompletna podrumska etaža projektovani kao radni i pomoćni prostor kantine. Prizemnom delu objekta pristupa se preko mosta, iznad pomenute saobraćajnice.

Karakteristična fasada

U centralnom delu projektovan je atrijumski prostor, čime se dodatno posredno osvetljavaju restoran i kancelarije.

Južni deo objekta je otvoren prema spoljašnjem prostoru i posetiocima i organizovan je kao uslužni kroz nekoliko vidova ambijenata.

Sam gabarit objekta i način korišćenja uslovio je povećanje visine objekta, čime se povećava kvalitet enterijerskog dela ali i poboljšava arhitektoničnost objekta i odnos horizontalnih i vertikanih elemenata gabarita.

U centralnom delu objekta, u zoni iznad ofis bloka i linije za izdavanje hrane, projektovan je atrijumski prostor, čime se dodatno posredno osvetlio prostor restorana i kancelarija, a nivo galerije dobio dodatni prostor na otvorenom.

Nivo galerije dobio je dodatni prostor na otvorenom; Foto: Mladen Jovanović

Struktura podeljena u više zona

Deo restorana projektovanog na nivou prizemne etaže je pre svega u funkciji korisnika MIND Parka kao restoran-kantina.

Na galeriji su projektovani manji prostori u okviru kojih je lako preoblikovanje prostora i formiranje ambijenata različitog karaktera.

Uslužni prostor galerije je proširen ugaonom terasom i otvorenim atrijumskim prostorom, a poseban tretman u enterijerskom smislu imao je VIP salon sa vinskom sobom.

Planirana struktura objekta je podeljena u više zona povezanih ili razdvojenih prema propisanim parametrima i principima racionalnog i jasnog grupisanja namena ugostiteljskih objekata.

Osnova prizemlja

Jednostavno i svedeno fasadno rešenje

Na objektu je projektovana ventilisana fasada sa aluminijumskim panelima na nadzemnim etažama, odnosno kontaktna (demit) fasada na podrumskoj/suterenskoj etaži i u delu prizemne.

Delovi fasade ispred prozorskih elemenata su perforirani kako bi se obezbedila vizura, osvetljenost i ventilacija prostorija.

Kao fasadna obloga korišćeni su paneli tipa “J-Bond” kompanije “Alumil”. U pitanju je aluminijumska kompozitna ploča visokog kvaliteta sa polietilenskim punjenjem.

Delovi fasade ispred prozorskih elemenata su perforirani; Foto: Mladen Jovanović

Za realizaciju fasade, koja je projektovana u više ravni, izrađeni su i posebni elementi metalne podkonstrukcije.

Paneli imaju izuzetno visoku otpornost i postojanost boje, što je s obzirom na odabranu tamnu nijansu fasade parametar od velike važnosti.

Debljina elemenata je 4 milimetra, a karakterišu ih krutost, solidna zvučna izolacija i mala težina.

Za potrebe realizacije fasade, koja je projektovana u više ravni, izrađeni su i posebni elementi metalne potkonstrukcije čiji je izvođač bio “Rolmatik”.

Paneli imaju izuzetno visoku otpornost i postojanost boje; Foto: Mladen Jovanović

Krovna konstrukcija kao deo enterijera

Osnovnu konstrukciju objekta čini armirano-betonski sklop od armirano-betonskih elemenata – temelja, stubova, platana i ploča.

Međuspratna konstrukcija je armirano-betonska ploča, dimenzionisana prema rasponima, planiranim opterećenjima i specifičnim mikroklimatskim zahtevima lokacije.

Krovna konstrukcija je puna armirano-betonska ploča sa svim pripadajućim slojevima i krovna rešetka (metalna konstrukcija) koja je saglediva iz restoranskog dela kantine i čini deo enterijera.

Krovna rešetka saglediva je i iz restoranskog dela kantine; Foto: Mladen Jovanović

Ambijenti su različitog karaktera i adaptibilni su u smislu proširenja usluga.

Kada je pak enterijer u pitanju, u samom početku izrade idejnog rešenja investitor je naglasio da ne želi klasičan objekat kantine.

“Culinaris kao deo grupe predstavlja centar okupljanja, druženja i odmora zaposlenih. To je ostavilo puno kreativnog prostora za nas projektante na različitim nivoima. Dizajnirali smo unikatne komade nameštaja – stolove, separee, vitrine…” – kaže arhitekta Bojan Pavlović.

Kako dodaje, elementima enterijerskog opremanja takođe je implementiran logo kompanije Culinaris, a ambijenti su različitog karaktera i adaptibilni su u smislu proširenja usluga.

Za potrebe kantine dizajnirani su unikatni komadi nameštaja; Render: BINA Studio

Savremeni sistemi u objektu

Objekat je u tehničko-tehnološkom smislu opremljen svim savremenim dostignućima iz tih oblasti: KNX smart sistem, sistem centralne klimatizacije i ventilacije.

Svemu tome doprinose i kvalitetni materijali integrisani u enterijer kao što je Heradesign Knauf AMF – jednoslojne akustične ploče za apsorpciju buke u enterijeru izrađene od drvenih vlakana, vezanih magnezitom.

Grafički prilozi

Osnova suterena
Osnova suterena
Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Karakteristična fasada
Karakteristična fasada

Foto-galerija

Faktografija

  • objekat: Kantina “Culinaris”, MIND Park
  • lokacija: Sobovica-Lužnice, Kragujevac, Srbija
  • autori: Bojan Pavlović dipl. inž. arh, Nevena Blagojević mast. inž. arh.
  • projektant: “BINA Studio” Kragujevac
  • investitor: MIND Real Estate d.o.o.
  • izvođač: Tehnogradnja d.o.o., Kruševac
  • godina projektovanja: 2019.
  • godina realizacije: 2019–2020.
  • površina: 2.423 m²
  • spratnost: P0 + P + Galerija
  • fotografija: Mladen Jovanović

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Anton

    Simpatično.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *